Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens första elväg är invigd i Sverige

Här är världens första elväg.
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Det här innebär stora utvecklingsmöjligheter för hela länet", säger Eva Lindberg (S), ordförande i Region Gävleborg.
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Här är den – världens första elväg för lastbilar på allmän väg.

– Jag är så otroligt stolt över att vi lyckats, säger Eva Lindberg (S), ordförande i Region Gävleborg.

Vägsträckan invigdes i dag. Den är 22 kilometer lång och ligger på E16 mellan Kungsgården och Sandviken i riktning mot Gävle.

Enligt Region Gävleborg kapar elvägstransporter 80-90 procent av de fossila utsläppen.

– Det här innebär stora utvecklingsmöjligheter för hela länet, många andra länder är intresserade och kommer hit och tittar. Nu intar vi faktiskt en ledande position i klimat- och miljöarbetet, säger Eva Lindberg.

Sträckan ska testas i två år

Staten har bidragit med 75 miljoner kronor till projektet, och övriga aktörer med 40 miljoner kronor.

Tekniken är egentligen inte ny. Elvägen bygger på en spårvagnsteknik som har funnits i 120 år men det är första gången den testas för lastbilar på allmän väg.

Syftet med sträckan är att under två års tid prova hur anläggningen fungerar i vanlig trafik under olika väderförhållanden.

– Framför allt är det en enorm möjlighet att börja ställa om också den tunga trafiken. Vi har definitivt inte råd att inte skapa de lösningar som ställer om transportsektorn, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S), som invigde vägen, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.