Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens bananer hotade av sjukdom – nödläge utlyst

Bananerna som vi känner dem kan försvinna.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bananen är ett steg närmare utrotning efter att en svampsjukdom nått Sydamerika – det har fått Colombia att utlysa ett nationellt nödläge.

– Det finns en risk att det som vi kommer känna som en banan kommer vara helt annorlunda i framtiden, säger Jonathan Yuen, professor emeritus i växtpatologi, till SVT.

En svampsjukdom som sedan 90-talet förstört bananodlingar i Asien har nått Sydamerika, trots flera år av förebyggande insatser, skriver National Geographic

Sjukdomen är en variant av Panamasjukan och har namnet Tropical Race 4, eller TR4. Svampsjukdomen slår ut hela bananodlingar och det finns i nuläget inget känt botemedel mot den – och nu har sjukdomen nått Sydamerika och Colombia som är en av världens största bananexportörer.

Landets regering har därför utlyst ett nödläge, rapporterar National Geographic, då den förutom att vara en viktig föda också är en viktig del av ekonomin.

Det är inte första gången världens största banansort har slagits ut. På 50-talet slog en tidigare variant av svampsjukdomen vid namn Race 1 ut sorten Gros , som sedan ersattes av Cavendish som är den som finns i affärerna i dag.

Kan försvinna helt

SVT har pratat med Jonathan Yuen, professor emeritus i växtpatologi, som anser att risken att bananen som vi känner till den kan komma att försvinna helt.

– Om svampen sprider sig ordentligt, och det finns inget som tyder på att den inte kan göra det, då är man tvungen att ge upp den här odlingen. Problemet är att nu finns det ingen annan resistent sort man kan byta ut Cavendish mot, säger han till kanalen.

TR4 har även nått Afrika och Australien. I Colombia är ett område på 170 hektar nu satt i karantän.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.