Världens äldste man, japanen Yasutaro Koide har dött, han blev 112 år gammal. Foto: Koji Sasahara
Världens äldste man, japanen Yasutaro Koide har dött, han blev 112 år gammal.  Foto: Koji Sasahara

Världens äldste man har dött i Japan

Publicerad

Världens äldste man har dött.

112 år gammal somnade japanen Yasutaro Koide in på tisdagen – efter att ha "levt med glädje".

I augusti 2015 fick japanen Yasutaro Koide titeln världens äldste man. Nu har han, 112 år gammal, dött i sviterna av lunginflammation och hjärtsvikt, rapporterar flera medier, däribland BBC. Koide somnade in i staden Nagoya.

Yasutaro Koide, som länge jobbade som skräddare, föddes den 13 mars 1903. Hemligheten bakom hans långa liv var – enligt egen utsago – att inte dricka, röka eller göra saker "för mycket". Samt: Att leva med glädje.

Koide tog över titeln efter landsmannen Saka Momoi, född lite mer än en månad innan Koide själv.

Rekordet: 122 år

Enligt japanska medier dog Momoi av njurproblem som han fått under tiden som han bodde på ett äldreboende nära sitt hem.

Vem som tar över titeln som världens äldste man är oklart.

Vad som däremot är klart är att världens äldsta person är amerikanska Susannah Mushatt Jones, 116 år gammal. Hon tog över titeln efter att japanska Misao Okawa gick bort förra året. Okawo blev 117 år gammal.

Men även 117 är långt från rekordet, som hålls av franska Jeanne Calment – som blev 122 år gammal.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag