Jättepandan Basi blev 37 år gammal Foto: CGTN/SkärmdumpJättepandan Basi blev 37 år gammal Foto: CGTN/Skärmdump
Jättepandan Basi blev 37 år gammal Foto: CGTN/Skärmdump
Basi opererades 2002 för grå starr Foto: CHINA PHOTO / SCANPIX SVERIGE AB , REUTERSBasi opererades 2002 för grå starr Foto: CHINA PHOTO / SCANPIX SVERIGE AB , REUTERS
Basi opererades 2002 för grå starr Foto: CHINA PHOTO / SCANPIX SVERIGE AB , REUTERS

Världens äldsta panda har dött: "Stor sorg"

Publicerad

Världens äldsta panda i fångenskap har dött.

Jättepandan Basi, hemmahörande i en djurpark i Fuzho i Kina, blev 37 år.

"Det är med tungt hjärta och stor sorg som vi meddelar att Basi är död", skriver djurparken i ett uttalande.

Det var 1984 som en bonde hittade den då fyra år gamla pandahonan i en halvfrusen flod i Sichuan i sydvästra Kina. Pandan döptes till Basi, efter namnet på den dal där hon hittades nedfrusen.

Efter sex månaders återhämtning på en djurklinik i närheten skickades pandan till en djurpark i Fuzho – där hon snabbt kom att bli en superkändis. 

Djurparkspersonalen i Fuzho lärde henne att utföra olika konster, och snabbt spreds bilder på hur Basi lyfte vikter, spelade basket och cyklade. Hennes idrottsliga talanger gjorde att hon blev maskot för de asiatiska spelen 1990. 

Nu meddelar djurparken att Basi gått bort, 37 år gammal. Endast en jättepanda i fångenskap har hittills uppnått en högre ålder, Jia Jia som bodde i en djurpark i Hong Kong.

https://twitter.com/CGTNOfficial/status/908181493154852866

Basi blev 100 år i människoår

När Basi lånades ut till San Diego Zoo i USA 1987 gjorde hon stor succé, och över två miljoner besökare kom för att få en skymt av den berömda pandan.

Chen Yucun, som jobbar på djurparken i Fuzho där Basi levde större delen av sitt liv, har sagt att Basi är ganska lik en människa, och för Daily Mail beskrev han henne som "tyst men busig".

Yucun menade att en av hans stora sorger var att Basi aldrig fick några ungar. Endast 20 procent av kvinnliga pandor är fertila, något av en gåta för forskarvärlden.

– Tyvärr är Basi en av de 20 procenten, sa Yucun till Daily Mail.

Enligt Chen Yucun innebär 37 år över 100 omvandlat i människoår.

2002 blev Basi historisk, som den första pandan någonsin att genomgå en operation för grå starr.

Basi opererades 2002 för grå starrFoto: CHINA PHOTO / SCANPIX SVERIGE AB , REUTERS

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag