Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världens 25 mest värdefulla varumärken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Varumärkesbyrån Millward Brown har listat världens 100 mest värdefulla varumärken. Värderingen bygger på en uträkning av företagens ekonomiska situation och konsumentundersökningar.

Här är de 25 mest värdefulla företagen, enligt Millward Brown.

1. Google

Foto: Adam Berry

Google knep förstaplatsen på Millward Browns lista över världens mest värdefulla varumärken 2014. Därmed slog de förra årets segrare Apple på fingrarna.

Millward Brown värderar att Googles varumärke är värt nästan 159 miljarder dollar.
Sökmotorn Google etablerades 1998 av doktoranderna Larry Page och Sergey Bin.
Varje minut görs ungefär fyra miljoner Google-sökningar världen över, enligt Domo.


2. Apple

Foto: Brendan Mcdermid

På varumärkeslistans andraplats hittar vi, inte helt oväntat, Apple.

Apples varumärke värderas 2014 till 147 miljarder dollar. Därmed har värdet för Apples varumärke sjunkit med 20 procent jämfört med förra året. Noterbart är också att de toppade listan förra året.

Trots att Apple tappat en placering ligger de stadigt kvar i listans topp. Avståndet till IBM:s tredjeplats är över 40 miljarder dollar.

Apple grundades 1977 av Steve Wozniak och Steve Jobs. Apple leds sedan augusti 2011 av Tim Cook.


3. IBM

Foto: Bob Goldberg

Listans topp domineras av teknikrelaterade företag. På tredjeplats: IBM.

IBM var marknadsledande under 1960- och 70-talet och stod då för cirka två tredjedelar av världens marknad för datorer. Under 80-talet försvagades dominansen, då persondatorn på allvar kom in i våra liv.

I dag värderar Millward Brown att IBM som varumärke är värt 107,5 miljarder dollar. IBM behåller 2014 sin tredjeplats på listan från året innan.


4. Microsoft

Bill Gates, en av grundarna till Microsoft.
Foto: Carolyn Kaster

Fjärdeplatsen innehas av datorjätten Microsoft.

Företagets varumärke värderas 2014 till drygt 90 miljarder dollar. Det har ökat med 29 procent jämfört med förra årets mätning och har dessutom klättrat tre placeringar på listan.

Microsoft grundades 1975 av Bill Gates och Paul Allen. Ett grundande som har gjort Gates till världens rikaste person.


5. McDonald's

Foto: Nam Y. Huh

På femte plats lämnar vi elektroniken för en stund och hamnar i stället bland snabbmaten. Här hittar vi hamburgergiganten McDonald's.

Snabbmatskedjans värde 2014 uppskattas till närstan 86 miljarder dollar. Värdet har minskat något, 5 procent, och företaget har sjunkit en placering på listan.

McDonald's är dock, tappet till trots, fortfarande en riktig matjätte med fler än 35 000 restauranger i 119 länder världen över.


6. Coca Cola Company

Foto: Joshua Lott

Från mat till dryck. Sjätteplatsen knips av Coca Cola Company.

Med ett värde på nästan 81 miljarder dollar är läskföretaget inte så långt efter femteplatsens innehavare. Coca Cola Company har dessutom ökat med 3 procent i värde sedan förra året, men har trots detta sjunkit en placering på listan.

Coca Cola tillverkades för första gången 1886 av apotekaren John Styth Pemberton i Atlanta, USA. Företaget bildades 1892. 1895 såldes Coca Cola i hela USA, men det dröjde ända till 1953 innan drycken nådde Sverige.


7. Visa

Foto: Bobby Yip

På sjunde plats hamnar kreditkortsvarumärket Visa.

Visa har ökat rejält i värde sedan förra året – med 42 procent – och är värdet uppskattas till drygt 79 miljarder dollar. Varumärket har klättrat två placeringar på listan.

Det första Visa-kortet gavs ut 1958, av Bank Of America. Kortet hette då Bank AmeriCard. 1976 byttes namnet till Visa.


8. AT&T

Foto: Lisa Poole

På åttonde plats hamnar det amerikanska telekombolaget AT&T.

Bolaget bildades redan 1885 och har tidvis varit världens största teleoperatör. I Sverige vänder sig AT&T dock bara till företagskunder.

Bolagets varumärke värderas 2014 till nästan 78 miljarder dollar, en ökning med 13 procent. Det har dock sjunkit med två placeringar på listan.


9. Marlboro

Cigarettmärket Marlboro rankas som den nionde mest värdefulla varumärket 2014.

Marlboro beräknas vara värt drygt 67 miljarder dollar. Värdet har därmet sjunkit med 3 procent jämfört med 2013. Märket har dessutom sjunkit en placering på listan.

Marlboro är ett av världens allra mest rökta cigarettmärken. Namnet är hämtat från gatan Marlborough Street i London, där fabriken där cigaretterna ursprungligen tillverkades låg.


10. Amazon.com

Amazon.com är världens största nätbutik. Det är också det tionde mest värdefulla varumärket enligt Millward Brown.

Amazon.com beräknas vara värt drygt 64 miljarder dollar. Det innebär en rejäl ökning, på 41 procent, och fyra platser högre upp på varumärkeslistan gentemot förra året.

Företaget grundades 1994 och firar alltså 20 år i år.


11. Verizon

Telekombolaget Verizon rankas som ett av världens största bolag. Och dess varumärke är uppenbarligen värdefullt – det hamnar nämligen på plats 11 på listan.

Varumärkets värde har ökat med 20 procent sedan förra året, och är i dag värt drygt 63 miljarder dollar. Förra året hamnade det på tolfte plats på Millward Browns lista, vilket innebär att det nu har klättrat upp en placering.

Verizon bildades 2000 när Bell Atlantic köpte upp GTE Corporation.


12. General Electric

Med ett beräknat värde på drygt 56 miljarder dollar hamnar GE-concernens varumärke på tolfte plats.

Varumärket har visserligen sjunkit en placering på listan jämfört med 2013, men värdet har ändå ökat något, med två procent.

Koncernen är verksam inom bland annat energiförsörjning, transporter och sjukvård och finns i dag i runt 100 länder.


13. Wells Fargo

Det amerikanska finansbolaget Wells Fargo tar hem plats 13 på listan.

Företaget grundades 1852 och är mest känt för sin transportservice. Men det är i dag även en stor bankkoncern i USA.

Varumärkets värde beräknas till drygt 53 mijarder dollar, vilket ger en ökning på 14 procent. Listplaceringen står sig oförändrad sedan förra året.


14. Tencent

Foto: Kin Cheung

Det kinesiska förvaltningsbolaget Tencent kammar hem en fjortonde plats på varumärkeslistan.

Bolaget äger flertalet dotterbolag inom bland annat media, underhållning och internet och värdet på dess varumärke 2014 är drygt 53 miljarder dollar. Det har gjort en jätteökning på hela 97 procent sedan förra året och dessutom klättrat sju placeringar på listan.


15. China Mobile

Listan fortsätter i Kinas tecken. På plats nummer 15 hamnar det statliga kinesiska telekombolaget China Mobile.

Bolaget är en av världens största mobiloperatörer och dess varumärke beräknas vara värt nästan 50 miljarder dollar. Det har dock sjunkit med 10 procent och halkat ner fem platser.


16. UPS

På sextonde plats hittar vi transportföretaget UPS.

United Parcel Service, Inc. (UPS) är världens största paketdistributionsföretag, vars varumärke beräknas ligga på nästan 48 miljarder dollar. Det är en ökning med 12 procent. Placeringen har även den ökat ett snäpp sedan förra året. UPS levererar paket till över 200 länder över hela världen.


17. ICBC

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) är världens största bank. Den har också världens sjuttonde mest värdefulla varumärke 2014 enligt Millward Brown.

Banken bildades 1984. Företagets varumärke uppskattas i år till drygt 42 miljarder dollar. Förra året var det värd två procent mindre. Det placerade sig dock ett snäpp högre på 2013 års lista.


18. Mastercard

Foto: Bobby Yip

Mastercards varumärke beräknas vara värt drygt 39 miljarder dollar, vilket placerar det på plats 18.

Värdet har ökat med 42 procent sedan 2013, och organisationen har klättrat från plats 20 till plats 18.

MasterCard bildades 1966, men hette då Interbank. Från 1969 till 1979 hette korten MasterCharge.


19. SAP AG

Den tyska mjukvarujätten SAP hamnar på plats 19.

SAP grundades 1972 och är i dag ett av de största mjuvaruföretagen i världen. Enligt Millward Brown är varumärket värt drygt 36 miljarder dollar i nuläget. Det är en rejälv ökning sedan förra året, med 64 procent. Placeringen på listan är dock densamma som förra året.


20. Vodafone

Foto: Federico Gambarini / Epa / Tt

Den brittiska mobiloperatören Vodafone är inte bara ett av världens största telekombolag. Det hamnar även på plats 20 över världens mest värdefulla varumärken.

Vodafone grundades 1984. Dess värde har visserligen sjunkit med 9 procent, och det har halkat ner tre platser på varumärkeslistan. Men det beräknas ändå vara värt drygt 36 miljarder dollar.


21. Facebook

Att nätjätten Facebook inte hamnar högre än plats 21 kan kanske tyckas förvånande.

Men då ska man veta att nätverkstjänstens varumärke har ökat med hela 68 procent i värde sedan förra året och att det har klättrat upp tio platser på listan. I dag är det värt knappt 36 miljarder dollar.


22. Walmart

Foto: Jae C. Hong

Walmart är den största detaljhandelskedjan i hela världen. Att den tar plats nummer 22 på listan över världens mest värdefulla varumärken är väl därför knappast förvånande.

Butiksjättens varumärke är värt drygt 35 miljarder dollar 2014, vilket är en minskning på två procent jämfört med förra året. Den har även sjunkit fyra placeringar.

Walmart grundades 1962. Med över två miljoner anställda är företaget världens största privata arbetsgivare.


23. Walt Disney Company

Walt Disney med Musse Pigg-dockor.

Walt Disney Company grundades redan 1923 av bröderna Walt och Roy Disney. Företagskoncernen tar hem plats 23.

Det har gått bra för Disneys varumärke det senaste året: Värdet har ökat med 44 procent och beräknas i dag ligga på drygt 34 miljarder dollar. Det har klättrat från plats 26 till plats 23 på Millward Browns lista.


24. American Express

Plats 24 plockas av kreditkortsföretaget American Express.

Företaget har hängt med länge: Det grundades redan 1850. I dag värderas varumärket till drygt 34 miljarder dollar, en ökning med 46 procent. Ökningen har också fått American Express att klättra fyra platser upp på listan.


25. Baidu

På plats 25 hittar vi det kinesiska företaget Baidu.

Företaget är mest känt för sin söktjänst med samma namn. Söktjänsten är den fjärde mest använda i hela världen, endast Google, Yahoo och Bing är mer använda.

Baidu grundades 2000, och beräknas i dag ha ett varumärke värt nästan 30 miljarder dollar. Det har ökat med 46 procent och klättrat åtta platser på listan sedan förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.