Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världens 10 farligaste vulkaner

Var finns världens farligaste vulkaner? De som riskerar att få utbrott som kan orsaka fruktansvärd förödelse?
Universitetet i Manchester har – i samarbete med vulkanentusiaster – tagit fram en respektingivande lista.

 1. 10. Liten men livsfarlig

  Gunung Kelut-calderan.Foto: Wikimedia commons
  Gunung Kelut, Indonesien I farozonen: Malang.
  Två miljoner människor i Indonesiens mest tättbefolkade del lever inom 50 kilometer från vulkanen som är relativt liten och oregelbundet formad.
  Men skenet kan bedra. Även om den i jämförelse med vissa andra vulkaner ser oansenlig ut är Gunung Kelung är en av de dödligaste i historien. Dödssiffran har passerat 10 000 och hälften av dessa omkom i ett enda utbrott.
  Gunung Kelut tillhör en typ av vulkaner som inte riktigt beter sig de borde. Dessa är bland de dödligaste som människan känner till.
   Källor: University of Manchester, www.volcanocafe.org 

 2. 9. Den perfekta konen

  Den perfekta konen.Foto: Wikimedia commons
  Mayon, Filippinerna I farozonen: Legazpi.
  Underbart vacker men livsfarlig. Mayons dödligaste utbrott inträffade 1814 och krävde omkring 1200 människoliv.
  Få vulkaner i världen kan matcha Mayons skönhet. Inte ens berömda Fuji i Japan når samma grad av symmetri. Berget brukar kallas för den perfekta konen. Även det gröna tropiska landskapet bidrar till att fullända bilden av ett paradis.
  Men som sagt – låt dig inte luras.
  Mayon har växt sig massiv och någonting kan vara på väg att hända. Varningstecknen finns här. På vulkanens västra och östra sida har sprickor börjat visa sig.
  Många människor bor i närheten. Man räknar med att en halv miljon skulle behöva evakueras om ett nytt stort utbrott inträffar.
 3. 8. Hotet från Vulkanön

  Vulkanön.Foto: Wikimedia commons
  Taal, Filippinerna I farozonen: Manilla.
  Bara ungefär 50 kilometer från Filippinernas huvudstad Manilla finns vulkanen Taal som ligger nära mittpunkten i den 24-30 kilometer stora Taalcalderan som formades av en rad stora utbrott mellan 140 000-5380 f.Kr.
  Den del av vulkanen som är synlig i dag kallas för Vulkanön. I mitten av denna ö breder en djup en kratersjö ut sig. Här finns dessutom 47 mindre kratrar.
  Taal är näst mest aktiva vulkanen i landet och man känner till 33 historiska utbrott (man började räkna när européerna anlände på 1500-talet). Sammanlagt kan så många som 5000-6000 människor ha dött i dessa.
  Det gör Taal till ett farligt hot – särskilt med tanke på närheten till huvudstaden.
 4. 7. Majestätiska Kamerun

  Kratrar på Kamerunberget.Foto: Wikimedia commons
  Kamerun, Kamerun I farozonen: Buea, Douala.
  Få vulkaner på vår planet sägs utgöra en lika majestätisk syn som berget Kamerun i Kamerun.
  Från Atlantkusten sträcker den sig uppåt och uppåt. Den högsta toppen, Fako, når en imponerande höjd av 4040 meter.
  Berget ingår i Kamerunlinjen, en serie vulkaner som löper i sydväst-nordöstlig riktning.
  Mycket litet är känt om de bakomliggande mekanismerna i Kamerun-vulkanen. Det finns i dag inga tekniska hjälpmedel som övervakar vulkanen och mäter dess aktivitet. Istället förlitar man sig på parkvakter som har till uppgift att göra visuella observationer. Riskabelt kan man tycka, då en stor befolkning lever i området kring vulkanen.
 5. 6. Hotet mot turistparadiset Bali

  Agung utgör den största risken på Bali.Foto: Wikimedia commons
  Vulkanerna på Bali, Indonesien I farozonen: Bali.
  Många befarade en katastrof när den aktiva vulkanen Gunung Agung på Bali nyligen visade tecken på ett utbrott. Den lilla ön är en turistmagnet, inte minst bland svenska ryggsäcksluffare. Turister gav sig iväg hals över huvud, flera blev kvar på flygplatsen och andra fick styra om sina resrutter. I dag tycks aktiviteten ha minskat men experter varnar för att blåsa faran över.
  Semesterparadiset Bali ligger längs Sundabågen. Bara 50 kilometer från turistområdena finns två kaldera av mellanstorlek: Bratan och Batur samt en jättelik stratovulkan.
  Sundabågen löper längs de stora öarna Sumatra och Java samt de mindre Sunda-öarna. Vulkangruppen har haft två av de tre största utbrotten de senaste 1000 åren: Rinjini år 1257 och Tambora år 1815.
 6. 5. Löper över centrala Mexiko

  Bandet med vulkaner löper över centrala Mexiko.Foto: Wikimedia commons
  Transmexikanska vulkanbältet I riskzonen: Mexiko city, Pueblo, Toluca.
  TMVB – med ovanliga geologiska egenskaper där tre kontinentalplattor möts – är en serie vulkaner som löper över centrala Mexiko. Det går inte att peka ut en enskild vulkan som det största hotet.
  Aktiviteten verkar inte följa vanliga mönster utan ser ut att närmast ske slumpvis och kaotiskt.
  Mexiko city – som är en av världens största städer – ligger i området.
 7. 4. Enorma Aso-calderan

  Den rykande kratern vid Mount Naka i i Aso-calderan.Foto: Wikimedia commons
  Mount Aso, Japan I farozonen: Kumamoto, Nagasaki.
  På Kyushu, den sydligaste av Japans fyra huvudöar, ligger Aso-calderan som mäter 18 gånger 25 kilometer och har formats av fyra stora utbrott de senaste 300 000 åren: För 270 000, 140 000, 120 000 och 90 000 år sen. Vulkanen är Japans största – och även en av de största i hela världen.
  Många turister besöker området.
  Varför är Aso så farlig?
  De extrema temperaturer och det tryck som finns under jordskorpan skulle kunna orsaka ett mycket stort utbrott.
 8. 3. Farligare än Vesuvius

  Campei Fregrei – precis intill Neapel.
  Campei Flegrei Områden i farozonen: Neapel.
  Campei Flegrei betyder brinnande fält och det är just vad forskarna oroar sig för. I september i år presenterades nya seismografiska rön som tydde på att supervulkanen nått "farliga" nivåer. Vetenskapsmännen tror sig nu veta vilken den källa är som förser vulkanen med dess magma.
  En av männen bakom studien menar att en katastrof kunde ha inträffat på 1980-talet då ett flöde av magma sannolikt stoppades av en 1-2 kilometer stor klippformation.
  Ett orosmoln, enligt forskarna, är den låga seismiska aktiviteten under de senaste decennierna vilket kan tyda på att trycket ökar i den stora kittelformade fördjupningen i jordskorpan.
  1,5 miljoner människor bor i det område runt Neapels omgivningar som forskarna menar kan få katastrofala följder.
  Annars är den mest kända vulkanen Vesuvius som ödelade den romerska staden Pompeji för litet mer än 2000 år sen och är fortfarande aktiv.
 9. 2. Granne med huvudstaden

  Apyequevulkanen.Foto: Wikimedia commons
  Chiltepe/Apyeque, Nicaragua Områden i farozonen: Managua.
  Världens näst farligaste vulkan bedöms vara Apoyeque i Nicaragua som är granne med landets huvudstad. Managua har en befolkning på mer än två miljoner människor.
  Och det räcker inte med det hot som lava och aska från ett möjligt utbrott utgör mot staden. Om utbrottet sker i den närbelägna sjön skulle en jättetsunami kunna slå in över staden.
  Vulkanen har utbrott en gång varje 2000:e år. Sist det hände var för – 2000 år sen.
 10. 1. Skulle kunna skapa jättetsunami

  Iwo Jima – växer.Foto: Wikimedia commons
  Iwo Jima Områden i farozonen: Japan, Filippinerna, Kinas kustområden.
  Ön Iwo Jimo är ungefär 20 meter högre än den var 1945. Stranden där amerikanska trupper landsteg under andra världskriget ligger 17 meter ovanför havsnivån. Sedan århundraden tillbaka pressas ön uppåt med en takt av ungefär en meter på fyra år.
  Experter tror att det bara kan vara en tidsfråga innan vulkanen får ett stort utbrott.
  Ön ligger ganska långt utanför Japans kust och förhållandevis få människor är bosatta på den.
  Ändå skulle denna vulkan kunna ställa till med fruktansvärd förödelse. Ett stort utbrott skulle sannolikt starta en enorm tsunami som skulle kunna ställa till med ödeläggelse i södra Japan och längs Kinas kust och drabba jättestäder som Shanghai och Hongkong. Experter tror att tsunamin skulle kunna bli upp till 25 meter hög.
  Kuwae i Vanuatu – en vulkan av liknande storlek som den på Iwo Jima – fick år 1458 ett utbrott. Den gången var vågen som slog till mot kustsamhällena 30 meter hög.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.