Världen sörjer Steve Jobs bortgång

Publicerad
Uppdaterad
Hela världen sörjer Steve Jobs bortgång. Fansen samlades under natten och tände ljus och la blommor vid Apples huvudkontor, och utanför företagets butiker.
- Han var en av de stora amerikanska innovatörerna, säger president Barack Obama i ett uttalande.
- Jag kommer att sakna honom oändligt. Världen har sällan skådat någon som har satt ett så stort avtryck som Steve, säger Bill Gates.
Politiker, kollegor och företagare i hela världen hyllar i natt Steve Jobs efter hans bortgång. Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve, skrev Apple när de tillkännagav hans död.

Modig, djärv, talangfull

Den amerikanska presidenten Barack Obama talar om sin och hustruns Michelles sorg i ett uttalande.
- Han var en av de stora amerikanska innovatörerna. Han var modig nog att tänka annorlunda, djärv nog att tro att han kunde förändra världen och talangfull nog att verkligen göra det, säger Obama.
- Världen har förlorat en visionär.
Microsofts grundare Bill Gates, som har varit Jobs vän och konkurrent i nära nog 30 år, säger till CNN att världen sällan skådat någon som satt ett så stort avtryck som Steve Jobs.
- Det har varit en galet stor ära att få jobba med honom. Jag kommer att sakna honom oändligt mycket, säger Gates.

"Mentor och vän"

Facebooks grundare Mark Zuckerberg hyllade också Jobs:
- Steve, tack för att du har varit en mentor och vän. Tack för att du visat att det du skapar kan förändra världen. Jag kommer att sakna dig.
- Från allra första början med Google, när jag och Larry sökte inspiration behövde vi inte söka längre än Cupertino. Jag talar för alla på Google när jag säger att vi kommer att sakna dig väldigt mycket, säger Google medgrundare Sergey Brin.

Skrev med läppstift

Under natten till torsdagen svensk tid var det många som samlades utanför Apples huvudkontor i Cupertino i Kalifornien och vid företagets butiker världen över.
På en Apple-butik i Chicago började en av de anställda att gråta. Många samlades även utanför Steve Jobs hem i Palo Alto i Kalifornien och lades ner blommor. På en Apple Store i Santa Monica hade någon skrivit "Thank you Steve" med läppstift.
Scott Robbins, 34, var en av många som samlades utanför en Apple Store i San Francisco.
– För vissa är det här som när Elvis eller John Lennon dog – det markerar en förändring i vår tid, säger Scott Robbins till AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag