Världen reagerar på Trumps klimatbeslut

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel är två som reagerat på president Donald Trumps beslut.
Foto: ARMANDO BABANI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama kritiserade snabbt sin efterträdares beslut.
Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump meddelade sitt beslut under ett tal på torsdagen.
Foto: REX/SHUTTERSTOCK / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Donald Trump bekräftade under torsdagen att USA överger Parisavtalet – den internationella överenskommelsen för att rädda klimatet.

Efter beskedet började reaktionerna från omvärlden strömma in från makthavare och näringslivsprofiler.

Rådgivarna Teslas Elon Musk och Disneys Bog Biger hoppar av som rådgivare till Trump. 

Den tidigare presidenten Barack Obama var snabbt ut med att uttrycka sin besvikelse för efterträdaren Donald Trumps beslut. Obama som själv kämpade mycket för att förbättra klimatpolitiken i landet.

– Trumpadministrationen ansluter sig till den handfull länder som avfärdar framtiden genom att dra sig ur klimatavtalet, säger Obama till AP.

Ett annat uppmärksammat utspel mot Trump på hemmaplan kom från Pittsburghs borgmästare Bill Petudo. I sitt tal sa presidenten att han "valdes av invånarna i Pittsburgh, inte Paris". Något som fick borgmästaren att reagera på Twitter med att skriva:

"Fakta: Hillary Clinton fick 80 procent av rösterna i Pittsburgh. Pittsburgh ställer upp för världen och kommer att följa Paris-avtalet."

https://twitter.com/billpeduto/status/870369217031397377

Han riktade sig även direkt till pressekreterare Sean Spicer, som citerat presidenten på Twitter, och skrev:

"Som Pittsburghs borgmästare kan jag försäkra dig att vi kommer att följa riktlinjerna för Paris-överenskommelsen för våra invånare, vår ekonomi och framtid.”

https://twitter.com/billpeduto/status/870370288344674304

Klimatfrågan är något som engagerar många kändisar också. Skådespelaren Leonardo DiCaprio skrev ett inlägg på Facebook efter beskedet.

"I dag hotades vår planets framtid av president Trumps vårdslösa beslut att lämna Parisavtalet", inleder han inlägget.

Leonardo Di Caprio är engagerad i klimatfrågan.
Foto: FRANCOIS MORI / AP

"Nu, mer än någonsin, måste vi vara fast beslutna att lösa klimatförändringarna och utmana de ledare som inte tror på vetenskapliga fakta och empiriska sanningar. Det är dags för oss alla att stå upp, organisera, slåss tillbaka och kanalisera vår energi till gräsrotspolitiska handlingar", skriver han också och avslutar med att lista några organisationer man kan stödja.

Tesla-grundaren Elon Musk sa redan inför torsdagens presskoferens att han lovar att överge Trump om USA drar sig ur Parisavtalet. Även Disneys Bob Iger hoppar av som rådgivare.

"Som en princip har jag avgått", skrev Iger på Twitter.

Tesla-grundaren Elon Musk hade redan för några dagar sedan sagt att han tänker sluta som rådgivare till Trump om USA drar sig ur klimatavtalet och så blir även fallet.

Europeiska ledare ryter ifrån

Sent under torsdagskvällen lämnade ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien ett gemensamt uttalande där de säger att klimatavtalet inte är omförhandlingsbart, rapporterar bland annat nyhetsbyrån AP. 

https://twitter.com/AP/status/870387840059887616

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska Frankrikes nyvalde president Emmanuel Macron ha berättat just detta för Donald Trump under ett telefonsamtal. 

Den franska presidenten la även upp ett tre minuter långt uttalande på Twitter där han bland annat sa:

– Jag respekterar hans beslut, men jag anser att det är ett misstag – både för USA och för vår planet.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/870396270829084672

Svenska reaktioner efter beslutet

Även i Sverige var besvikelsen stor över beskedet från USA.

"När USA lämnar #ParisAvtalet måste resten av världssamfundet lägga i en ännu högre växel i klimatarbetet. Sverige står redo att leda vägen!" skriver finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, MP, på Twitter.

https://twitter.com/bolund/status/870368157730525184

"Ytterst allvarligt för såväl planeten som för det globala miljö- och klimatarbetet att USA och Trump lämnar Parisavtalet", skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter och fortsätter med att konstatera att:

"Nu får Europa en än viktigare roll i det globala klimatarbetet och det är angeläget att Sverige tar fortsatt ansvar i detta arbete."

https://twitter.com/annieloof/status/870367031291518976

Expressens expert på amerikansk politik Frida Stranne skriver om beskedet att: "Det var ett av hans vallöften som han därmed infriar och eftersom han haft så svårt att få igenom flera andra av sina löften uppfattas detta som en stor seger bland hans väljare."

Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet, kommenterade Donald Trumps besked i Expressens livesändning.

– Det är beklagligt. Det har tagit så lång tid att förhandla fram det här avtalet och så snabbt går det för honom att lämna det, säger Isabella Lövin.

Hon är dock fast besluten att fortsätta arbetet med miljöavtalet.

– Sverige tar ledarskap, både EU och Kina står starka kvar. Men när Trump nu meddelar att han inte kommer att genomföra de utsläppsminskningar USA har lovat är det det så viktigt att utvecklingsländerna inte tittar på USA och gör likadant. Vi måste stå fast vid vårt ledarskap och visa att det inte bara är möjligt och moraliskt viktigt utan även ekonomiskt riktigt. De som inte hoppar på tåget nu står hopplöst kvar på perrongen, säger Isabella Lövin.

"Djupt oansvarigt"

Stefan Henningsson, klimatexpert på Världsnaturfonden, säger enligt TT:

– Trump och hans administration påvisar ett djupt oansvar kring det avtal USA själv förhandlat fram. Det var ett avtal som har tagit in ett amerikanskt perspektiv. Det är en oerhört låg moralisk och vetenskaplig kompass gentemot andra länder och ekosystem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.