Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slavhandeln som har sänt chockvågor över världen

Libyens slavhandel har varit känd i flera år. Migranter tvingas välja mellan att säljas som slavar eller att ge sig ut på en livsfarlig resa över Medelhavet.Foto: EMILIO MORENATTI / AP/ TT
Efter CNN:s avslöjande har röster höjts världen över med krav på att sätta stopp för slavhandeln. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

PARIS. Människor säljs som boskap för några hundra dollar… Deras val: att svälta, bli slavar eller riskera döden i Medelhavet.

Efter CNN:s chockbilder kommer nu reaktioner från hela världen på människohandeln i Libyen. Och jakten på lösningar.

Bilderna är otydliga i skumljuset. Men från ett hus ser man några män radas upp. Säljaren vill få det snabbt avklarat på den lilla bakgården, någonstans utanför Tripoli. Så händer det igen, framför kameralinsen på Expressens partnerkanal CNN: människor säljs till högstbjudande.

På en annan video som den amerikanska tevekanalen visar tar slavhandlaren mer tid på sig för att höja priset på sina ”varor” – det är så människorna kallas:

– Behöver någon en grävare? Det här är en grävare, en stor, stark man. Han kommer kunna gräva. Vad bjuder ni?, säger rösten. Motsvarande några tusenlappar senare har den mörka mannen bytt ägare framför mobilkameran.

Detta är hösten 2017 i Libyen.

Den moderna slavhandeln i Libyen har varit känd i flera år. Men aldrig har den presenterats så naket och brutalt. Chockvågorna går över hela jorden.

– Det är bara inte möjligt! Inte med människor! Martin Luther King måste gråta i sin grav, skriker sig en kvinna i Paris sig hes några dagar efter att filmen har visats. Hon är en av de som har samlats till en demonstration framför Eiffeltornet. Upprördheten i folkmassan är påtaglig. En afrikan hissas upp på en annan mans axlar och fattar en megafon. Han är rasande på de afrikanska statscheferna:

– Vad håller de på med? De köper sig lyxvåningar i det här kvarteret men de gör inget för att stoppa människohandeln!

Här säljs två män som slavar under en slavauktion utanför Libyens huvudstad Tripoli. Priset för deras liv är cirka 6 700 kronor.Foto: CNN

Macron: Så stoppar vi slavhandeln

Folkets vrede nådde ända upp till FN:s generalsekreterare, António Guterres:

– Sådana här brott hör inte hemma i det 21 århundradet, sade FN-chefen under ett extrainkallat möte i säkerhetsrådet.

Toppmötet mellan EU och den Afrikanska Unionens ledare i Elfenbenskustens i veckan skulle ha handlat om den afrikanska ungdomen.

Det blev i stället till stor del ett toppmöte om hur slavhandeln ska stoppas.

 

LÄS MER: Moussa, 22: "De slår dig tills blodet flyter"

 

Offensivast i sina utspel var Frankrikes 39-årige president, Emmanuel Macron. Inför en samling studenter i Ouagadougou i Burkina Fasos huvudstad viftade han bort anklagelserna om den gamla kolonialmaktens skuldfråga.

– Vi måste se sanningen i vitögat. Idag finns det inte några fransmän eller belgare bland människosmugglarna mellan Niger och Libyen. Vi talar om afrikaner som förslavar andra afrikaner, sa Macron till en student.

Libyens ledare Fayez al-Sarraj och Europaparlamentets talman Antonio Tajani vid EU-mötet i Abidjan tidigare i veckan.Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP/ TT

I en intervju till radiostationen RFI och tevekanalen France 24 förklarade Frankrikes president vad han ville göra för att sätta stopp för människohandeln: 

– Vi måste inleda konkreta militära och polisiära operationer på fältet, sade han. Det ska ske i samarbete med Libyska myndigheter, menar Macron.

Eller rättare: med de myndigheter som finns att tillgå i det kaotiska Libyen. Landet är i dag sönderslitet mellan två olika regeringar som båda ser sig som legitima. De har i sin tur litet eller inget inflytande på en uppsjö av klanledare, krigsherrar och terrorister som styr i resten av landet, ibland bara på skotthåll från regeringsbyggnaden. 

Använder lägren för billig arbetskraft

Regeringen i Tripoli som är internationellt erkänd leds av Fayez al-Sarraj. Även han var på toppmötet Elfenbenskusten.

– Vi vet alla att terrorgrupperna använder migrationsvägarna för att infiltrera Libyen och därefter Europa, sa Fayez al-Sarraj.

Hans regering får stora summor av EU för att hålla migranterna borta från Europas kuster och stränder. Runt 20 000 migranter från Afrikas trängs ihop i den officiella regeringens uppsamlingsläger. Ofta på halv kvadratmeter per person, enligt Läkare utan gränser-MSF. Gränsdragningen mellan officiella läger och människosmugglarnas läger är inte alltid tydlig, enligt flera observatörer. 

Fayez al-Sarraj lämnar Vita huset efter att ha träffat USA:s president Donald Trump.Foto: RON SACHS / CNP / POLARIS

Korruptionen är utbredd är många vakter agerar som gisslantagare gentemot afrikanernas familjer i hemlandet eller, än hellre, i Europa. 

Jordbrukare och byggnadsherrar rapporteras förse sig med billig arbetskraft i lägren. I många fall riskerar det handla det om rent slaveri, där pengarna hamnar i fångvaktarnas fickor.

I CNN:s reportage visar migranterna sina kroppar sargade av slag och tortyr.

De värsta lägren har gått under namnet ”bebisfabriker”. Där våldtas kvinnor för att bli gravida innan de skickas ut i båtarna på Medelhavet.

Enligt hjälporganisationen SOS Mediterranee tränas libyska barn i att skjuta på afrikaner. Andra får se på när de torteras.

Men regeringen i Tripoli förnekar att rasismen skulle vara ett problem i Libyen. Tvärtom var den invandrade arbetskraften länge behandlad väl, säger regeringschefen Fayez al-Sarraj.

– De som har valt att ta sig in illegalt i Libyen riskerar i slutändan hamna i händerna på internationella och lokala människohandlare. Libyska myndigheter har alltid erbjudit sin hjälp och skydd trots våra små resurser, sa han under toppmötet i Elfenbenskusten.

Migranter räddas från en överbelastad båt cirka 13 mil norr om Libyen.Foto: EMILIO MORENATTI / AP/ TT

Stefan Löfven: "Fullkomligt oacceptabel"

Bland många afrikaner finns djupa sår från en månghundraårig historia av arabiska slavdrivare som gjorde raider långt ned på den afrikanska kontinenten. På vissa håll som i Sudan har det förekommit rapporter om moderna slavraider åtminstone fram till det sena 1900-talet.

För var reporter som har tagit sig över smuggelvägarna i de karga Nafusabergen i västra Libyen och rest genom landet framstår det som uppenbart att det finns en utbredd antisvart rasism i Libyen.

 

LÄS MER: Demonstrationer mot libysk slavhandel

 

Sveriges statsminister Stefan Löfvén fördömde sakernas tillstånd i Libyen under toppmötet i Elfenbenskusten:

– Slavhandeln är fullkomligt oacceptabel och måste få ett stopp så snabbt det bara går. Nu finns en politisk överenskommelse om en insats som ska ledas av Afrikanska Unionen, i samförstånd med de länder som är inblandade, sa han.

Tanken är, enligt den franska presidenten Emmanuel Macron, att det ska bestå i ett samarbete med europeiska och libyska underrättelsetjänster för att gripa smugglare. Andra ska riskera individuella sanktioner som frysta tillgångar och reseförbud.

Sveriges statsminister Stefan Löfven är upprörd över situationen i Libyen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Samtidigt vill länder som Frankrike och Italien få med EU på upprättande av läger innan migranterna når Libyens västra och södra gräns. Därifrån ska de skickas hem till sina respektive länder är tanken. 

Redan i dag får vissa människosmugglare i Niger startaeget-bidrag på runt 20 000 kronor mot att de lovar att överge sin verksamhet. Det motsvarar ofta en veckas inkomster från en smugglingsverksamhet som i sin helhet uppskattas till runt en miljard kronor i området. Skulle det pengaflödet och den ekonomin sina riskerar det i sin tur destabilisera redan instabila tuaregområden söder om Libyen.

Att ta emot fler än några tusen av de mest utsatta migranter är heller ingen utväg, enligt Frankrikes president, Emmanuel Macron:

– Vad skulle jag säga till de som jobbar och betalar sina skatter?, sa presidenten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.