Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Världen har fått fyra nya grundämnen

Världen har fått fyra nya grundämnen godkända i det periodiska systemet. Bland annat har en grupp japanska forskare fått rätten att namnge det 113:e elementet som därmed blir det allra första som döps av asiatiska forskare.

Fakta: Det periodiska systemet

Det periodiska systemet är den tabell över grundämnen (element) som uppställdes sedan deras kemiska och fysikaliska egenskaper på 1860-talet befunnits variera periodiskt med atomvikten.

Det finns 118 grundämnen, varav 92 förekommer naturligt på jorden. Ett tjugotal är syntetiskt framtagna.

TT

Det är forskargrupper i Japan, Ryssland och USA som ligger bakom upptäckterna som nu har godkänts av den internationella kemiunionen IUPAC och den internationella fysikunionen IUPAP.

De nya grundämnena får atomnumren 113, 115, 117 och 118. De är radioaktiva med halveringstider på upp till en halv sekund och blir de tyngsta nu kända medlemmarna av borgruppen, kvävegruppen, halogenarna respektive ädelgaserna, uppger Svenska nationalkommittén för kemi i ett pressmeddelande.

Forskare från Lunds universitet har varit inblandade i studierna kring de nya grundämnen.

Upptäckten av det 113:e ännu namnlösa grundämnet är en stor nyhet i Japan eftersom det är första gången ett grundämne får namnges av asiatiska forskare, uppger AFP.

Det japanska Rikeninstitutet och dess forskningsledare Kosuke Morita ligger bakom det grundämnet, som fått det tillfälliga namnet ununtrium. Vilket namn elementet till slut får offentliggörs under 2016.

Det är första gången fyra grundämnen tillkännages samtidigt och därmed ingår 118 element i det periodiska systemet.