Världen fördömer terrorattacken i Nice

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Barack Obama.
Foto: Larry W. Smith / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: Olle Sporrong
Donald Tusk.
Foto: Thierry Monasse / POLARIS POLARIS IMAGES

Världen fördömer terrorattacken i Nice, som kostat 80 människor livet.

"Å amerikanska folkets vägnar fördömer jag det som verkar vara ett fruktansvärt terrordåd", skriver USA:s president Barack Obama i ett uttalande.

"Det är en attack på vårt öppna och demokratiska samhälle", säger Stefan Löfven till TT.

Samtidigt utlyser franske presidenten tre dagars landssorg.

Europa vaknar på fredagen till det fruktansvärda dådet. Borgmästaren i Nice, Christan Estrosi, säger till BFM TV att dådet är den mest fruktansvärda tragedin som staden har varit med om.


LÄS MER: CARL FRIDH KLEBERG: Attacker igen och igen bör oroa Sverige


Även statsminister Stefan Löfven har uttalat sig för TT:

"Det är en attack på oskyldiga människor och det är samtidigt en attack på vårt öppna och demokratiska samhälle. Jag känner med hela Frankrike i natt och tänker på de drabbade och deras familjer och närstående. Vi underrättar oss om omfattningen av attacken och hur svenskar på plats berörs av händelserna."


LÄS MER: Dådet i Nice påverkar redan valet i USA.

Donald Tusk: Står enade med Frankrike

Även Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, har uttalat sig och sagt att världen står enade med Frankrike i kampen mot terrorn.

Belgiske premiärministern Didier Reynders kallar dådet "barbariskt". Även Justin Trudeau, Kanadas premiärminister, har uttryckt solidaritet med Frankrike på Twitter:


https://twitter.com/JustinTrudeau/status/753728335499395072

Tre dagars landssorg

Frankrikes president, Francois Hollande, har utlyst tre dagars landssorg till följd av attackerna. Federica Mogherini, utrikeschef hos EU har också twittrat: "Enade mot hatet och våldet, i Europa och i Asien och på andra ställen."

Även John Kerry, USA:s utrikesminister, har kommenterat dådet, enligt New York Times:

– Dagens fruktansvärda attack i Nice är en attack mot oskyldiga människor på en dag som ska fira frihet, jämlikhet och brödraskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.