Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världen fördömer en attack mot FN-skola

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Såväl USA som FN har uttalat sig om händelsen där minst 16 personer dödades. – Händelsen i morse är djupt tragisk och ett bevis på hur angeläget det är att stoppa våldet, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson till Expressen.se.
Foto: Eduardo Munoz

Världen fördömde Israels attack mot en FN-skola i Gaza på onsdagen.

Såväl USA som FN har uttalat sig om händelsen där minst 16 personer dödades.

– Händelsen i morse är djupt tragisk och ett bevis på hur angeläget det är att stoppa våldet, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson till Expressen.se.

Striderna i Gaza fortsatte att skörda dödsoffer på onsdagen.

Minst 16 människor dog när en FN-ledd skola bombades av Israels militär på morgonen.

Attacken har fördömts av FN – och av Israels allierade USA.

– USA fördömer attackerna av UNRWA skolan i Gaza, vilket dödade och skadade oskyldiga palestinier, inklusive barn, och FN personal, sa Bernadette Meehan, talesperson för det nationella säkerhetsrådet.

Och tonen mellan Israel och USA har skärpts.

Marie Harf, en talesperson för USA:s utrikesdepartement, angrep på onsdagen israeliska uttalanden som ska ha anklagat USA:s utrikesminister John Kerry för att vara Hamasanhängare.

Angreppet mot Kerry ska ha kommit från ”respekterade röster i Israel” enligt Harf, som kallar uttalandet ”stötande och absurt”.

Även FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson har uttalat sig om attacken mot skolan. Till Expressen säger han:

– Händelsen i morse är djupt tragisk och ett bevis på hur angeläget det är att stoppa våldet. Vi behöver ett omedelbart humanitärt eld upphör från båda sidor.

– Vi manar båda parter till att omedelbart stoppa de militära attackerna. Israel måste sluta med sin artilleribeskjutning och Hamas med sin raketbeskjutning och attacker genom tunnlar, säger Jan Eliasson.

Tre israeliska soldater dödade

Israel utlyste på onsdagen ett fyra timmar långt humanitärt eld upphör på de platser där markstrider inte pågår.

Men Hamas fortsatte med raketbeskjutningen mot Israel – och i Gaza dödades 17 palestinier och 200 skadades när Israel bombade en marknadsplats i utkanten av Shujayea.

– Det började brinna i en affär och spred sig sedan till hela marknaden. Plötsligt slog granateld ner mitt bland oss när vi höll på att rädda folk, sa ett vittne till Al jazeera.

Attacken slog mot ytterkanterna av Shujayea kort efter att Israel annonserat ett uppehåll i striderna.

Tre israeliska soldater ska också ha dödats under dagen när man försökte desarmera en bomb i en tunnel. Ytterligare 27 soldater ska ha sårats under onsdagen, uppger israelisk militär för Jerusalem Post.

Minst 99 palestinier ska ha dödats av den israeliska militären under onsdagen. Sammanlagt handlar det om 1 346 palestinska dödsoffer, de flesta civila, sedan konflikten trappades upp. 240 000 palestinier har tvingats lämna sina hem sedan den 8 juli.

53 israeliska soldater har dött sedan dess. Av Hamas raketer över gränsen har det rapporterats om tre civila dödsfall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.