Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världen förändras – krisen i fem steg

Rapport från IPCC slår fast: Klimatmålen ouppnåbara
IPCC:s senaste rapport om klimatförändringarna presenterar alarmerande slutsatser.
Foto: TT / TT NYHETSBYR¿N
IPCC:s senaste rapport om klimatförändringarna presenterar alarmerande slutsatser.
Foto: IVAN NIKIFOROV / AP TT NYHETSBYRÅN
IPCC:s senaste rapport om klimatförändringarna presenterar alarmerande slutsatser.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

På måndagen släpptes IPCC:s senaste klimatrapport – åtta år efter den senaste.

Klimatpanelen menar att en fortsatt temperaturökning är oundviklig i nuvarande utsläppstakt.

Samtidigt ser de att extremväder inte längre är extremt. Det är vardag, och blir allt vanligare och allt mer intensivt.

Det är människans fel att den globala uppvärmningen sker. Det är huvudbudskapet i FN:s klimatpanel IPCC:s senaste rapport. Det framgår redan av de första meningarna av rapporten som släpptes på måndagen.

”Det är entydigt så att det är människan som har värmt upp atmosfären, haven och land”, står det i rapporten.

Med de orden frångick IPCC tidigare ställningstaganden i rapporten som kom från åtta år sedan där de menade att det bara var ”extremt sannolikt” att människan orsakade uppvärmningen, skriver Reuters.

När den globala uppvärmningen nu fortsätter kommer följande att ske, enligt rapporten:

Temperaturökning är ”oundviklig”

I rapporten framhåller IPCC att det är troligt att medeltemperaturen på jorden med lätthet kommer ha ökat med två grader innan seklet är slut. Det kommer enligt klimatpanelen, även med enorma omställningar och begränsningar av utsläppt vara svårt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. I samtliga fem klimatmodeller, där olika mängder utsläpp undersökts, kommer gränsen passeras.

Samtidigt finns också risken att jorden passerar vissa irreversibla tröskelvärden längs vägen, som i sig kommer påverka hur snabbt jorden värms upp. Ett sådant tröskelvärde är att de arktiska isarna smälter.

Extremvädret är nu vardag

Klimatpanelen redovisar inte bara modeller för vad som kommer hända i framtiden om klimatkrisen får fortgå ohindrat. De visar också det som händer här och nu. En sådan punkt är det extremväder som har kommit att prägla hela världen, såväl i år som tidigare år.

Extremväder som tidigare hände en gång på femtio år, händer nu varje decennium, skriver de i rapporten. Och så kommer det fortsätta – även om uppvärmningen mot all förmodan begränsas till 1,5 grader.

Haven fortsätter stiga

Havsnivåerna kommer att stiga oavsett om uppvärmningen begränsas. Enligt rapporten kommer havsnivåerna stiga med minst 2-3 meter. 

Samtidigt stiger de snabbare än någonsin i takt med att isarna smälter och varmare vattenmassor breder ut sig. Havet stiger tre gånger så snabbt i dag som det gjorde för 50 år sedan, enligt DN.

Tiden är knapp – snart slut

För att ens ha en chans att uppnå Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader kommer en strikt, så kallad, ”koldioxidbudget” behöva följas. Begreppet används för att beskriva hur många ton koldioxid som kan släppas ut i atmosfären innan målet knäcks.

I skrivande stund återstår 400 miljarder ton koldioxid som kan släppas ut innan målet inte längre går att nå. I nuvarande utsläppstakt kommer den budgeten ta slut inom tio år.

Se också:

Meteorolog Markku Rummukainen om sammanställning från IPCC.
Pandemin var ett tillfälligt trendbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.