Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Varken Joe Biden eller Bernie Sanders lyckades särskilt bra”

Expressens USA-expert Frida Stranne går igenom nattens debatt.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Bernie Sanders.Foto: MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK / MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Joe Biden. Foto: ALBERTO E. TAMARGO / ALBERTO E. TAMARGO/SIPA USA SIPA USA
Kamala Harris. Foto: MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK / MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Pete Buttigieg. Foto: LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK / LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Med drygt ett och ett halvt år kvar till presidentvalet i USA har Demokraternas kandidater för första gången mötts i två stora debatter.

Efter en första debatt natten mot torsdagen svensk tid möttes de mer namnkunniga kandidaterna i natt.

Expressens USA-expert Frida Stranne ger en lägesrapport efter nattens debatt i Miami.

Hur bra lyckades favorittippade Joe Biden och Bernie Sanders?

– Det är ju alltid en fråga för lyssnarna att avgöra hur man uppfattar sina favoriter och reagerar på nya ansikten och argument. Men sett utifrån tycker jag nog inte att någon av dem lyckades särskild bra. Särskilt svårt hade Joe Biden med att komma in rätt i debatten och han gjorde ett ganska svagt intryck. Han har visserligen en särskilt svår situation i och med att han varit i politiken så oerhört länge. Han är också den kandidat som leder väldigt stort i opinionsmätningarna, vilket gör att väldigt mycket krut från de andra kandidaterna riktas mot honom. Men han bör ha varit förberedd på det naturligtvis, och han lyckades inte hantera det på ett bra sätt. 

– Bernie Sanders är alltid tydlig. Han får alltid fram sitt budskap på ett effektivt sätt och det lyckades han med i natt också, men han var tämligen osynlig mellan varven i debatten, så ingen av dem gjorde någon större succé. 

Om vi tittar på andra kandidaterna, var det någon som utmärkte sig?

– Det var främst de två kandidater som vi har pratat om inför den här debatten. Kamala Harris och Pete Buttigieg lyckades med precis det som de skulle göra. I synnerhet Kamala Harris gjorde ett starkt intryck och fick igenom flera budskap på ett tydligt sätt. Hon var personlig, orädd och lyckades också få inte minst Joe Biden i gungning.

– Pete Buttigieg var å sin sida väldigt tydlig, men han var också ödmjuk för tidigare misstag som han har gjort och han lyckades få det till att bli något positivt utan att framstå som svag. Så båda de två kom väldigt starkt ut ur den här debatten och det är en stor boost för båda två framåt. 

Joe Biden och Bernie Sanders under debatten. Foto: WILFREDO LEE / AP TT NYHETSBYRÅN

 Vad händer nu för kandidaterna?

– Nu forsätter deras väldigt tuffa arbete som handlar om att resa runt i landet, särskilt till de valdistrikt som är viktiga för dem att fånga väljare i. De utvärderar den här första debatten. Vilka argument som gick hem och vad som slog igenom i sociala medier. De vässar sina kampanjer, men också på sina argument inför nästa debatt som kommer vara redan i slutet på juli. Och där det är viktigt för dem att utvärdera de här första framträdandena och vad som gick hem och inte. Och se till att göra ännu bättre ifrån sig om drygt en månad. Men de ska också locka bidragsgivare till sina kampanjer för utan stora ekonomiska bidrag har man liten chans att hänga kvar.

Hur tror du att Donald Trumps tankar går kring de Demokraterna som kandiderar?

– Både han och hans kampanjstab följer mycket noggrant de här kandidaterna, framför allt de som placerar sig i toppen. De lyssnar noga på deras argument och vässar deras motstrategier. Det gör ju att de genom att redan nu kan följa och förhålla sig till detta kommer att ha ett bra utgångsläge när väl Demokraterna är klara med in process att få fram en kandidat. 

– Som jag sagt flera gånger tidigare så tror jag att Donald Trumps drömmotståndare skulle vara någon av dem som finns i den progressiva vänstern, för då kommer han rikta in sig på att skrämma väljare med att USA skulle ta en socialistisk riktning vilket en majoritet av amerikanerna faktiskt ser mycket misstänksamt på, även många demokrater.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.