Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Varje kvinna som han har utsatt fick upprättelse”

Kvinnorna berättar i ny dokumentär om Jean-Claude Arnault.
Jean-Claude Arnault, som fällts för våldtäkt, anländer till Svea hovrätt 2018.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dokumentären ”The Prize of Silence” har premär den 5 december på Viaplay-
Foto: Viaplay

Frihet, lättnad och en känsla av upprättelse.

Så beskriver en rad utsatta kvinnor sina känslor efter det att Jean-Claude Arnault dömts för våldtäkt.

– Att den här mannen blev fälld, att det fanns liksom en rättvisa, är det största som har hänt i mitt liv, säger Anna Kölén i en ny dokumentär på Viaplay.

Tre år efter det att kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömdes till fängelse för våldtäkt berättar nu kvinnor om hur deras liv har förändrats efter den fällande domen.

I den nya dokumentären ”The Prize of Silence” (tystnadens pris) på Viaplay träder de fram, flera av dem för första gången med namn och bild. De vittnar om hur klubbägaren, som hade en stark maktställning i svenskt kulturliv på grund av sin koppling till Svenska Akademien, begick övergrepp mot dem under många år.

– Jag hade ångrat om jag inte hade gått ut och berättat. Och jag har stöd, jag är inte ensam. Livet är underbart för jag är fri, säger textilkonstnären Anna-Karin Bylund i filmen.

Anna-Karin Bylund, textilkonstnär.
Foto: VIAPLAY

Larmade redan 1997

Hon larmade redan 1997. Expressen skrev då om fallet utan att nämna henne vid namn och försökte få en reaktion från Svenska Akademien. Men Akademien, som finansierade Arnaults kulturklubb, ignorerade uppgifterna och vidtog inga åtgärder.

Först 20 år senare riktades sökljuset mot Arnault, först kallad ”kulturprofilen”, när Dagens Nyheter 2017 publicerade intervjuer med 18 kvinnor som utsatts av honom. Skandalen ledde till akut kris för Svenska Akademien och höll på att krossa den ärevördiga sammanslutningen.

– När han blev fälld så bara grät jag. Att den här mannen som har öppet skrutit om att han har makt att tysta, att han blev fälld i rätten visar att det fanns liksom en rättvisa. Det är det största som har hänt i mitt liv, säger Anna Kölén, dramaturg, författare och före detta svärdotter till akademiledamoten Per Wästberg, i dokumentären på Viaplay.

Anna Kölén, dramaturg och författare.
Foto: VIAPLAY

”Tack för att du orkade”

Hon får tårar i ögonen och fortsätter:

– Att hon, den målsägande, orkade driva det här fallet och stå där och berätta. Hennes upprättelse är en upprättelse för oss alla. Varje kvinna som han har utsatt fick upprättelse när han fick en fällande dom.

 – En kvinna fick liksom bära. Det betyder väldigt mycket. Tack för att du orkade, säger Anna Kölén.

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault på Nobelmiddagen 2011.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

Arnault hade som make till författaren och akademiledamoten Katarina Frostenson ­– tillsammans ägde de den inflytelserika kulturklubben Forum i Stockholm – en maktställning som han utnyttjade mot många kvinnor. Krisen splittrade Svenska Akademiens ledamöter och ledde till att 2018 års Nobelpris inte delades ut och därmed stor internationell skandal. Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius tvingades avgå på grund av krisen.

Arnault dömdes 2018 till 2,5 års fängelse för två fall av våldtäkt.

Systematiska övergrepp

”The Prize of Silence” skildrar i fyra avsnitt hur det man kallar tystnadskultur och maktstrukturer i Svenska Akademien möjliggjorde systematiska övergrepp mot kvinnor under en lång rad år.

– Det som händer efter en sådan rättegång är så kraftfullt. Plötsligt börjar kvinnor förstå att om du inte kapslar in dina erfarenheter av kränkningar och skuld och skam och bara lägger in dem i din självbild, utan börjar säga: ”Jag är en fullvärdig person och jag blev utsatt för det här”, så är det en jättestark kraft, säger Emilia Engblad Béranger i dokumentären.

Emilia Engblad Béranger.
Foto: VIAPLAY

I serien intervjuas också författare och kulturjournalister som förklarar att Arnaults agerande mot kvinnor var allmänt känt, men att ingen satte stopp för det. Detta bland annat på grund av hans makt i kulturvärlden. 

Att få framträda på hans och Katarina Frostensons Forum sågs av många unga författare och konstnärer som ett stort steg i karriären.

”Inte lätt att berätta”

– Det har inte varit lätt för mig att berätta om det här. Jag sitter här för att det är så många andra som inte orkar berätta om de sexuella övergrepp som de varit utsatta för, säger ”Sara” i dokumentären och fortsätter:

– Jag känner att jag borde orka, jag ska orka, jag kan orka. Det är väldigt skönt att inte ha den här varbölden som åker runt i kroppen utan att man har faktiskt hanterat den.

”Sara” berättar om övergrepp.
Foto: VIAPLAY

Dokumentärens producent Martina Iacobaeus säger att det har varit berörande och drabbande att arbeta med de utsatta kvinnorna och att flera av dem för första gången berättar om sina erfarenheter. 

Hon förklarar att alla de intervjuade understryker att de inte vill bli framställda som offer eftersom de mår bra, har bra liv och är lyckliga i dag.

”Delvis upprättelse”

– Domen mot Arnault blev delvis upprättelse för dem alla. De känner stor lättnad och glädje efter den fällande domen. De inser att de inte gjorde något fel, han blev faktiskt dömd, säger Martina Iacobaeus.

– De är starka kvinnor, alla jag intervjuat tycker att det är otroligt jobbigt att tala om det här. Men när de berättar får de ur sig skammen och skulden så att detta hamnar på förövaren. När de pratar inspirerar de andra till att berätta, säger hon.

Dokumentärens producent Martina Iacobaeus.
Foto: VIAPLAY/ADAM KULLÉN

Produktionsbolaget Viaplay skriver att man upprepade gånger har sökt Jean-Claude Arnault och Katerina Frostenson för att få kommentarer, men utan att lyckas. Också Expressen har utan framgång sökt paret.

Dokumentärserien ”The Prize of Silence” har premiär den 5 december på Viaplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.