Tre år efter det att kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömdes till fängelse för våldtäkt berättar nu kvinnor om hur deras liv har förändrats efter den fällande domen.
I den nya dokumentären ”The Prize of Silence” (tystnadens pris) på Viaplay träder de fram, flera av dem för första gången med namn och bild. De vittnar om hur klubbägaren, som hade en stark maktställning i svenskt kulturliv på grund av sin koppling till Svenska Akademien, begick övergrepp mot dem under många år.
– Jag hade ångrat om jag inte hade gått ut och berättat. Och jag har stöd, jag är inte ensam. Livet är underbart för jag är fri, säger textilkonstnären Anna-Karin Bylund i filmen.

Larmade redan 1997
Hon larmade redan 1997. Expressen skrev då om fallet utan att nämna henne vid namn och försökte få en reaktion från Svenska Akademien. Men Akademien, som finansierade Arnaults kulturklubb, ignorerade uppgifterna och vidtog inga åtgärder.
Först 20 år senare riktades sökljuset mot Arnault, först kallad ”kulturprofilen”, när Dagens Nyheter 2017 publicerade intervjuer med 18 kvinnor som utsatts av honom. Skandalen ledde till akut kris för Svenska Akademien och höll på att krossa den ärevördiga sammanslutningen.
– När han blev fälld så bara grät jag. Att den här mannen som har öppet skrutit om att han har makt att tysta, att han blev fälld i rätten visar att det fanns liksom en rättvisa. Det är det största som har hänt i mitt liv, säger Anna Kölén, dramaturg, författare och före detta svärdotter till akademiledamoten Per Wästberg, i dokumentären på Viaplay.

”Tack för att du orkade”
Hon får tårar i ögonen och fortsätter:
– Att hon, den målsägande, orkade driva det här fallet och stå där och berätta. Hennes upprättelse är en upprättelse för oss alla. Varje kvinna som han har utsatt fick upprättelse när han fick en fällande dom.
– En kvinna fick liksom bära. Det betyder väldigt mycket. Tack för att du orkade, säger Anna Kölén.

Arnault hade som make till författaren och akademiledamoten Katarina Frostenson – tillsammans ägde de den inflytelserika kulturklubben Forum i Stockholm – en maktställning som han utnyttjade mot många kvinnor. Krisen splittrade Svenska Akademiens ledamöter och ledde till att 2018 års Nobelpris inte delades ut och därmed stor internationell skandal. Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius tvingades avgå på grund av krisen.
Arnault dömdes 2018 till 2,5 års fängelse för två fall av våldtäkt.
Systematiska övergrepp
”The Prize of Silence” skildrar i fyra avsnitt hur det man kallar tystnadskultur och maktstrukturer i Svenska Akademien möjliggjorde systematiska övergrepp mot kvinnor under en lång rad år.
– Det som händer efter en sådan rättegång är så kraftfullt. Plötsligt börjar kvinnor förstå att om du inte kapslar in dina erfarenheter av kränkningar och skuld och skam och bara lägger in dem i din självbild, utan börjar säga: ”Jag är en fullvärdig person och jag blev utsatt för det här”, så är det en jättestark kraft, säger Emilia Engblad Béranger i dokumentären.

I serien intervjuas också författare och kulturjournalister som förklarar att Arnaults agerande mot kvinnor var allmänt känt, men att ingen satte stopp för det. Detta bland annat på grund av hans makt i kulturvärlden.
Att få framträda på hans och Katarina Frostensons Forum sågs av många unga författare och konstnärer som ett stort steg i karriären.
”Inte lätt att berätta”
– Det har inte varit lätt för mig att berätta om det här. Jag sitter här för att det är så många andra som inte orkar berätta om de sexuella övergrepp som de varit utsatta för, säger ”Sara” i dokumentären och fortsätter:
– Jag känner att jag borde orka, jag ska orka, jag kan orka. Det är väldigt skönt att inte ha den här varbölden som åker runt i kroppen utan att man har faktiskt hanterat den.

Dokumentärens producent Martina Iacobaeus säger att det har varit berörande och drabbande att arbeta med de utsatta kvinnorna och att flera av dem för första gången berättar om sina erfarenheter.
Hon förklarar att alla de intervjuade understryker att de inte vill bli framställda som offer eftersom de mår bra, har bra liv och är lyckliga i dag.
”Delvis upprättelse”
– Domen mot Arnault blev delvis upprättelse för dem alla. De känner stor lättnad och glädje efter den fällande domen. De inser att de inte gjorde något fel, han blev faktiskt dömd, säger Martina Iacobaeus.
– De är starka kvinnor, alla jag intervjuat tycker att det är otroligt jobbigt att tala om det här. Men när de berättar får de ur sig skammen och skulden så att detta hamnar på förövaren. När de pratar inspirerar de andra till att berätta, säger hon.

Produktionsbolaget Viaplay skriver att man upprepade gånger har sökt Jean-Claude Arnault och Katerina Frostenson för att få kommentarer, men utan att lyckas. Också Expressen har utan framgång sökt paret.
Dokumentärserien ”The Prize of Silence” har premiär den 5 december på Viaplay.