Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varje år dödas 100 miljoner hajar

Nyheten om tre hajattacker i Australien på två dagar spreds som en löpeld över världen i veckan.
Men det är mycket vanligare att det är tvärtom: människor som angriper hajar - och varje år dödas 100 miljoner hajar.
Hajforskningsinstitutet i Australien har räknat ut att det varje år dödas upp till 100 miljoner hajar, bland annat för att hamna i hajfenssoppa. Djurens attacker på människor slutar däremot sällan med att hajarna får sig en måltid.

Föredrar sälar

Hajar föredrar feta sälar framför beniga och magra människor. Oturligt nog är många hajar stora och vi små. Så bett från en stor haj kan orsaka dödliga blodförluster. Hajar brukar bita till snabbt för att avgöra om maten är okej eller inte.
- De hör oss i vattnet, vi låter som en skadad fisk eller djur, och de reagerar instinktivt och kommer för att ta sig en tugga, säger marinanalytikern Greg Pickering.

En dödlig hajattack

Endast en hajattack mot människor med dödlig utgång noterades under 2007. Genomsnittssiffran för 2000—2007 var fem dödade människor per år.
- Det är större risk att du dödas när du kör bil till stranden, konstaterar John West på australiska hajangrepps-registret i Sydney.
Antalet dödade människor har dock minskat under det senaste seklet på grund av att säkerhetstänkandet på stränder ökat, bättre medicinsk behandling och större medvetenhet bland människor om var hajarna finns.

Flest i Florida

Trots ryktet är det inte i Australien som de flesta angreppen sker utan i USA. Omkring en tredjedel av samtliga fall där hajar angripit människor har registrerats i vatten utanför Florida.

56 dödade - på 50 år

2007 skedde 50 hajangrepp i USA jämfört med 13 i Australien, men ingen av attackerna hade dödlig utgång. Men de australiska hajarna är mycket större vilket förklarar fenomenet med att angreppen där oftare blir dödliga. Men under de senaste 50 åren har sammanlagt bara 56 människor dödats i hajangrepp i Australien. Det senaste var i december när en vithaj attackerade en man som snorklade utanför en strand i Perth.

Utrotningshotade

Vithajen är bara en av 30 hajarter som är hotade av människan.
- Hajarna behöver vår hjälp och vi kan inte låta vår rädsla göra att de hamnar på randen till utrotning, säger Ben Birt på Australiens naturvårdsverk som startat kampanjen Rädda våra sista hajar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.