Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varit i USA 90 gånger – nu nekas han inresa

"Jag skulle åka över en knapp vecka, som jag har gjort så många gånger förut", säger
Foto: Privat / PRIVAT
Lars Salmonsson har nu skrivit ett brev till amerikanska ambassaden och hoppas att de ska kunna hjälpa honom.
Foto: Privat / PRIVAT

Lars Salmonsson, 62, har rest till USA över 90 gånger. 

I juli var det dags igen. 

Men han nekas inresetillstånd – på grund av att han var i Iran för en månad sedan.

Sedan januari i fjol gäller nya regler för inresa i USA.

– Folk känner inte till det här, säger Lars Salmonsson.

Optikern Lars Salmonsson från Järfälla har varit i USA närmare hundra gånger sedan 1976. Han har besökt alla delstater utom fyra, pratat Vietnamkriget i ett spontant möte med John McCain och arrangerat egna motorcykelresor i väst.

Kort och gott: han gillar USA.

– Jag har ett allmänt intresse för bilar och rock n' roll och har släkt i San Francisco, berättar Lars Salmonsson.

Skulle till Detroit i USA – nekas

I juli hade han planerat en resa till Detroit. Tillsammans med en grupp andra svenskar skulle han delta på 60-årsjubileet för bilklubben Edsel club.

– Jag skulle åka över en knapp vecka, som jag har gjort så många gånger förut.

Men han nekas inträde.

Sedan den 21 januari 2016 gäller nya regler för inresetillståndet ESTA. Med ESTA kan utländska personer resa till USA på affärsresa eller semester i upp till 90 dagar. Men med de nya reglerna får inte längre svenskar med dubbelt medborgarskap i Syrien, Irak, Iran eller Sudan resa visumfritt till USA.


LÄS MER: ESTA-bluffarna för resa till USA blir allt vanligare


Samma regler gäller personer som har besökt något av dessa länder sedan den 1 mars 2011.

Får inte resa till Iran

Den 24 mars reste Lars Salmonsson på gruppresan "Persiens pärlor" i Iran. Så när han nu ansökte om ESTA svarade han "ja" på frågan om han varit i Iran de senaste sex åren.

– Det är det enda som skiljer sig från tidigare gånger jag har ansökt. Jag blev chockad när jag fick avslag och tänkte att det måste bero på Iran, säger Lars Salmonsson.

Jag har ett allmänt intresse för bilar och rock n' roll och har släkt i San Francisco, berättar Lars Salmonsson.
Foto: Privat / PRIVAT

Han tror att många svenskar är omedvetna om de nya reglerna – och vill att andra USA-resenärer ska känna till dem.

– Det känns lite snöpligt. Det finns värre saker än att inte få resa till Detroit, men jag tänker på andra som inte vet om det här.

"En absurd politik"

Lars Salmonsson har nu skrivit ett brev till amerikanska ambassaden och hoppas att de ska kunna hjälpa honom. Men han har inte hört ett ljud på över tre veckor.

Extra ironiskt känns det eftersom han som optiker har varit leverantör till den amerikanska ambassaden – något han till och med har fått diplom för.

Han beskriver sig själv som något av en Amerikanörd.

– Det här är trist. Om jag inte kommer in kommer jag skriva en hälsning till de som är på mötet. Att det här är konsekvenserna av en absurd politik och att jag tyvärr inte kan delta ens när det är en gruppresa arrangerad från Sverige där ingen avviker från gruppen, säger Lars Salmonsson.

I stället för ESTA går det ansöka om ett visum via ambassaden.

Resa till USA

För alla som reser till USA är det obligatoriskt att ansöka elektroniskt om ett godkännande via programmet ESTA. ESTA är ett inresetillstånd man måste ansöka om för att kunna resa till USA via Visa Waiver-programmet (VWP).

Via VWP kan utländska personer, från Sverige och 37 andra länder, resa visumfritt till USA på affärsresa eller semester. Man får stanna i upp till 90 dagar.

Sedan den 21 januari 2016 får inte svenskar med dubbelt medborgarskap i Irak, Iran, Syrien eller Sudan resa visumfritt till USA. Detsamma gäller personer som har besökt dessa länder sedan den 1 mars 2011.

Dessa personer måste i stället ansöka om visum, som kostar från 160 dollar eller 1440 kronor – jämfört med 14 dollar för ESTA.

Källa: Sweden abroad och U.S Embassy in Sweden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.