Köttbullar är ett säkert kort när tiden tryter hemma hos familjen von Knorring i Tyresö, söder om Stockholm. "Med tre barn måste maten bli klar på 20 minuter och det innebär oftast korv, köttbullar, korvstroganoff eller köttfärssås, säger Sandra och Mattias von Knorring. Barnen Elvira, 5, Filip, 3, och Theodor, 1, verkar inte heller lida av kosten. Foto: Magnus Jönsson
Köttbullar är ett säkert kort när tiden tryter hemma hos familjen von Knorring i Tyresö, söder om Stockholm. "Med tre barn måste maten bli klar på 20 minuter och det innebär oftast korv, köttbullar, korvstroganoff eller köttfärssås, säger Sandra och Mattias von Knorring. Barnen Elvira, 5, Filip, 3, och Theodor, 1, verkar inte heller lida av kosten. Foto: Magnus Jönsson

Varierad kost är viktigare än hemlagat

Publicerad
Uppdaterad
Fortsätt steka fiskpinnar.
Barnen dör inte av att äta halvfabrikat.
- Bättre att de får mat än inte alls, säger Josefin Gråfors, barndietist på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Diskussionen om det är bra eller dåligt att ge halvfabrikat som falukorv och pulvermos till sin familj puttrar vidare.
En del menar att så kallade mattalibaner ger föräldrar över hela landet dåligt samvete. Gör ditt eget mos. Rulla dina egna köttbullar. Sylta och safta från egna trädgården och se för all del upp med socker, salt, fett och kolhydrater när du ändå är i farten.
Men hav icke dåligt samvete.
Barndietisten Josefin Gråfors sticker hål på föreställningen att fiskpinnar och köttfärssås på burk är no no.

Halvfabrikat funkar

Det är viktigare att ge varierad mat till sina barn regelbundet, till exempel halvfabrikat, än smörgåsar, säger hon.
Enligt henne gäller det att inte krångla till det i vardagen utan satsa på en varierad kost med fisk, kött, kyckling, pasta, potatis, ris, frukt och grönsaker samt mjölkprodukter och bröd. Om då något mål då och då råkar bestå av korv eller köttbullar eller annat halvfabrikat är inte hela världen.
- Det ska ju funka i vardagen också. Det viktiga är att föräldrarna orkar med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag