Jägare som uttalar onyanserat varghat kan riskera sin vapenlicens. Foto: Ulf Ryd
Jägare som uttalar onyanserat varghat kan riskera sin vapenlicens. Foto: Ulf Ryd

Varghat kan kosta jägare vapenlicensen

Publicerad
Uppdaterad
Öppet varghat kan kosta jägarna vapenlicensen. Överåklagare Sven-Erik Alhem går i SR P4 Värmland till attack mot licensinnehavare med dåligt omdöme.
Uttrycker du öppet ditt varghat hkan du ha förbrukat ditt förtroende att inneha vapenlicens. Det säger överåklagare Sven-Erik Alhem i en intervju med SR Värmland. Har man ett vapen och hotar att utrota alla vargar ska man inte längre ha rätt att ha vapen, anser överåklagaren.
- Det är ingen medborgerlig rättighet att inneha vapen i detta land, säger Sven-Erik Alhem till SR Värmland.

Gott omdöme krävs för licens

Han anser att om man uttalat har för avsikt att skjuta den varg som kommer i ens väg visar man brist på de omdöme och förtroende som man måste ha för att vara betrodd med vapen.
Enligt Sven-Erik Alhem behöver jägaren inte ha begått något brott, och olovligen skjutit en varg, för att licensen ska dras in. Det räcker med att han förbrukat det allmänna förtroendet om gott omdöme för att bli av med vapnet, enligt uppgift på SR Värmland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag