Vargforskaren: Borde inte ha gått in ensam

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vargforskaren Olof Liberg är kritisk mot Kolmårdens rutiner. "Jag hade förväntat mig att djurparken hade klara rutiner för vad man gör om någon ligger skadad i ett varghägn", säger Liberg.
Foto: Roger Vikström

Det tog 20 till 30 minuter innan kollegorna började fatta misstankar om att något inte stod rätt till.

När hjälpen kom var det för sent – djurskötaren hade dödats i hägnet.

Nu får Kolmården hård kritik av vargforskaren Olof Liberg.

– Alldeles uppenbart var det ett av problemen att hon gick in ensam. Det tog ju tid att hitta henne och den tiden var kanske kritisk, säger han.

Djurskötaren befann sig ensam i varghägnet när hon attackerades. Det tog mellan 20 och 30 minuter innan kollegorna började ana att allt inte stod rätt till.

Enligt Kolmården var det inget konstigt att djurskötaren gick in till hägnet själv.

– Det måste finnas den ömsesidiga respekten och förtroendet mellan skötaren och vargen för att man ska kunna ta in gäster till samma vargar, säger Mats Höggren, zoologisk chef på parken, på en presskonferens på måndagen.

Under morgonen har de haft uppföljning och en minnesstund för djurskötaren.

– Vi är fortfarande mitt i det här och det är mycket som måste få sjunka in och som vi måste reflektera över, säger Mats Höggren.

Har känt vargarna sedan de var valpar

Han beskriver henne som en "oerhört kompetent och engagerad medarbetare."

– När vi etablerar vargflockar för publika ändamål tar vi unga vargar och nappar upp dem, det är en socialiseringsprocess. De medarbetare som känt vargarna sedan de var valpar förblir i den unika relationen. Hon hade haft den relationen med flocken sedan vi började nappa upp dem för tre år sedan, säger Mats Höggren.

Samtidigt får parken hård kritik av vargforskaren Olof Liberg.

– Alldeles uppenbart var det ett av problemen att hon gick in ensam. Det tog ju tid att hitta henne och den tiden var kanske kritisk, säger han till TT.

Enligt Liberg hade läget varit ett annat om det hade funnits en person närvarande utanför hägnet som kunnat larma direkt och kanske vidta åtgärder på en gång.

– Jag hade förväntat mig att djurparken hade klara rutiner för vad man gör om någon ligger skadad i ett varghägn. Att de vet precis vad de ska göra och att de har verktyg att hantera situationen, säger han.

Dödsfallet granskas

Normalt är det regel på svenska djurparker att man alltid är två när man går in i ett varghägn. Men i det här fallet rörde det sig om vargar som uppfötts med nappflaska och blivit socialiserade för att kunna träffa grupper med besökare. I sådana fall har deras huvudskötare kunnat gå in till dem ensam.

Nu kommer dock Svenska djurparksföreningen att granska händelsen för att se om det behövs nya rekommendationer.

– Generellt är det parken som bestämmer själv. Men vi får diskutera om vi måste ändra på något. Kanske det behövs någon som håller uppsikt över hägnet, säger Tomas Frisk, föreningens ordförande, till TT.

Löper risk

Styrelsen för Kolmårdens djurpark har nu beslutat att upphöra med all närkontakt med vargarna i parken. Men i nuläget finns inga planer på att avliva vargarna i hägnet, enligt Mats Höggren.

– Det är ingen prioriterad fråga hur vi hanterar just den här varggruppen. Från vargarnas perspektiv är allt - om uttrycket tillåts - som vanligt.

Mats Höggren berättade också på presskonferensen att det inte fanns några indikationer på att flocken skulle vara instabil.

"Fanns inga tecken"

– Aggressiva beteenden har vi i princip alltid sett komma smygande. Det kan ha varit någon varg som ifrågasatt rangordningen, men här fanns inga sådana tecken som man kunde ta fasta på.

På frågan hur medarbetarna känner för att möta vargarna efter det inträffade svarar Mats Höggren att "känslorna svallar åt flera håll".

- Men våra medarbetare har oerhört starka känslomässiga band till djuren och mitt i tragiken påminner vi varandra - och oss själva - om att det är vi som på ett eller annat sätt har skuld. Djuren är sig själva och det går inte att belasta dem med massa moralisk skuld och ilska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.