Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vargen tog Viviannes lilla hund

Vivianne Wallin, 20, i Åkersberga blev av med sin ögonsten Winston. Länsstyrelsen bekräftade på onsdagen att hunden dödats av varg. Foto: Privat
Winston var en tioårig tibetansk spaniel. Foto: Privat
Hunden Lacey vargdödades 17 augusti framför ögonen på ägaren. Foto: Privat

Ännu en sällskapshund har dödats av varg norr om Stockholm.

Hundägarna är oroliga att vargen lyckas hålla sig undan jägarna tills skyddsjakten går ut den 22 oktober.

Samtidigt har djurrättsaktivister varit ute i skogarna för att störa jakten.

– Mamma såg bakdelen av vargen som tog min hund Winston, säger Vivianne Wallin, 20.

Länsstyrelsen bekräftar att en mindre sällskapshund, en tibetansk spaniel, dödades av en varg norr om Åkersberga i Österåkers kommun på tisdagen.

– ​Hundägarna såg ryggen på en varg utanför fönstret, och sedan upptäckte de att deras hund som befann sig på tomten hade försvunnit, uppger Emelie Nyman, presskommunikatör vid länsstyrelsen i Stockholm.

Hittade hunden död en halv kilometer från hemmet

Det var Vivianne Wallins tioåriga spaniel Winston som togs av vargen. Hon var ute och rastade Winston och två andra hundar en stund innan det hände.

– Winston var lös och sprang åt ett annat håll. Så gjorde han alltid, han var van vid det och kom alltid hem, säger Vivianne.

Winston var en tioårig tibetansk spaniel.

Men det var sista gången hon såg hunden i livet. Winston försvann och Viviannes mamma Ingrid förstod senare att det hängde ihop med det hon sett utanför fönstret.

– Jag fick en skymt av något med brunaktig päls. Det tog ett tag innan jag insåg att det måste ha varit vargen, förklarar Ingrid Wallin.

Spårhund tillkallades och hittade Winston

Länsstyrelsens besiktningspersonal med besiktningshund kallades till platsen för att spåra.

– Efter 500-600 meter kunde vi konstatera att hunden var vargdödad, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare.

 

https://twitter.com/StockholmDirekt/status/915499970316443648

Jägare som var med under spårningen, som skedde inom området där skyddsjakten på vargen beviljats, fortsatte att söka och gick totalt sex kilometer. Men ingen varg påträffades i den täta terrängen.

Nu uppmanar länsstyrelsen hundägare att ha sina hundar kopplade. Fårägare bör se över sina stängsel. Skyddsjaktsområdet innefattar delar av grannkommunerna Vallentuna, Österåker och Norrtälje.

Här har vargen, eller vargarna – det har rapporterats om två olika, tagit fyra hundar sedan mitten av augusti.

 

Ann-Margret Neikters spaniel Lacey blev ihjälbiten av varg i närheten av ett bostadsområde i Vallentuna. Foto: Privat

17 augusti: En varg hugger spanieln Lacey framför ögonen på sin ägare nordost om Brottby i Vallentuna och försvinner ut i skogen. Hunden hittas död.

13 september: En mindre hund vargdödas i Riala i Norrtälje kommun.

20 september: När en hundägare promenerar med sin hund i  ett skogsområde i Kårsta i Vallentuna dyker en varg upp och tar hunden. Ägaren såg vargen men kunde inget göra.

3 oktober: Vargen dödar en spaniel på tomten utanför familjen Wallins hus norr om Åkersberg i Österåkers kommun.

Vargen tog spanieln Lacey och sprang till skogs

Länsstyrelsen har redan tidigare bestämt att vargen ska avlivas. Men hittills har den gäckat jägarna.

 

Mia Hellsten fotograferade denna varg utanför sitt fönster i Sättra, Riala, i början av september. Enligt länsstyrelsen kan det vara denna varg som varit inblandad i olika händelser med tamdjur som rapporterats i området. Foto: Läsarbild

Ann-Margret Neikter blev av med sin ögonsten Lacey, 9, som dödades av en varg nyligen.

Det var i Ekskogen i Vallentuna där Ann-Margret har sommarstuga.

– Lacey gick bredvid mig när vargen kom bakifrån och greppade tag i henne. Jag gallskrek men vargen stack in i skogen med min hund i munnen. Det är en hemsk bild jag fortfarande har på näthinnan, berättar Ann-Margret Neikter.

Lacey hittades senare död, men inte uppäten, och länsstyrelsen  konstaterade att en varg gjort det.

 

Här har varg varit synlig

Det har varit många observationer av varg i Stockholmsregionen senaste tiden. Både norr och söder om staden. Observera att bara i några fall har länsstyrelsen kunnat säkerställa uppgiften. Här är några av allmänhetens vargobservationer.

 

Haninge, 4 oktober: Orädd varg, nyfiken. Längs busslinje 834, från hållplats Trolladan mot Haninge alpen och sedan mot Svartbäcken.

 

Österåker, 3 oktober: Orädd varg som stod på ängen följde efter mig och hundarna in på tomten. Stod kvar när jag vände mig om men travade i väg när jag skrek högt och gick emot den. Andra gången jag möter denna varg på hundpromenad med kopplade hundar. 

 

Vallentuna, 1 oktober: Gick lugnt och fint på vägen nedanför vårat hus, stannade upp men fortsatte snabbt ut på Rialavägen. Såg ut som en hane baserat på storleken.

 

Äspesta, Skeppstuna, 30 september: Den stod på grusvägen vid Äspesta gård. Jag kom med min schäfer nerifrån hästhagen och då sprang den i väg utmed grusvägen, bortåt golfbanan.

 

Haninge 28 september: Hade precis kommit in med hunden,tittade ut och såg den komma gåendes på vägen. Den stannade och tittade rakt in på mig, kändes det som iaf! 

 

Vallentuna, 26 september: Sprang över vägen från Stångberga äldreboende mot åkern på andra sidan. Där stannade den, och vi lös på den med ficklampan. Den stod och glodde en stund och gick sedan bort över åkern. 

 

Källa: Länsstyrelsen rovdjursobservation 

 

 

Nu har Ann-Margret skaffat en annan hund, systern till Lacey, men hon är orolig när den ska rastas.

– Nu går jag bara ut ihop med en väninna som också har hundar. Det känns tryggast när vi är fler.

Ann-Margret hoppas att vargen hittas och avlivas innan tillståndet för skyddsjakten går ut den 22 oktober.

– Annars blir jag tvungen att sälja sommarstugan, säger hon.

Aktivister i skogen försöker rädda vargen

Bland djurrättsaktivisterna har man en annan syn på vargen. I Vallentunaskogarna har gruppen Hunt Saboteurs rört sig i markerna för att störa skyddsjakten, rapporterar Stockholm direkt. 

– Vi ska rädda vargen och se till att den inte skjuts. Om vi får syn på vargen skrämmer vi bort den, och försvårar för jägarna, säger en av aktivisterna till tidningen.

De anser att beslutet om skyddsjakt är helt felaktigt, och att de dödade hundarna fortfarande varit i livet om ägarna hållit dem kopplade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!