En av invånarna, Viking Bergström, vid det dödade rådjuret. Djuret blev dödat mitt inne i samhället i Lillhärdal i Härjedalen. Foto: Privat
En av invånarna, Viking Bergström, vid det dödade rådjuret. Djuret blev dödat mitt inne i samhället i Lillhärdal i Härjedalen.  Foto: Privat

Vargen sätter skräck i byn

Publicerad
"Se upp! Det är varg i byn."
Ett anslag på Konsum i Lillhärdal varnar för vargen eller vargarna som med två dagars mellanrum attackerat och dödat två rådjur mitt inne i samhället.
Nu börjar invånarna i Lillhärdal tycka att vargen är lite för nära.
- Det är ju så jädra obehagligt att de är mitt inne i byn, säger en av de boende.
Redan förra året hade man problem med varg i samhället Lillhärdal i Härjedalen. Flera får hade hittats rivna vid flera tillfällen och en kalv hade dödats i en kohage. Nu har vargen, eller vargarna, åter börjat visa sig. Mitt inne bland hyreshusen i byn hittades två döda rådjur dagarna före förra helgen.
- Det ena rådjuret revs i torsdags natt och det andra under natten till fredagen, säger en av de som bor i samhället.

27 får borta

Han vill vara anonym. Vargfrågan är känslig och han vill inte råka ut för några trakasserier.
- Det är ju inte bara jag i familjen, säger han.
Han var själv med och letade efter en flock får som försvann från en fäbodvall strax utanför Lillhärdal förra året då vargen härjade som värst.
- 27 får var borta. Några hittade vi dödade av vargen, resten – ett tjugotal – hittade vi aldrig mer, säger han.
Oviljan att uttala sig vargen som härjar mitt inne i samhället, delar han med flera andra i Lillhärdal som Expressen.se har pratat med.
- Man vill ju inte ha vargar precis utanför porten, men det är inget som jag vill prata om i tidningen, säger en av dem.
När en bonde i närheten fick en kalv dödad och riven av varg några veckor senare, tyckte han att det var nog. Han ansökte om skyddsjakt, men fick avslag.
- Det är ju en jäkla lekstuga det här. Men så blir det väl när besluten fattas ett stenkast från Sergels torg. Det lär inte finnas mycket varg där, säger han.

Kan blir valpar

Vargen är fortfarande kvar och har nu troligtvis skaffat en partner.
- Den här varghonan har skaffat en hane och nu så löper hon. Vi får nog räkna med att det blir valpar.
Så långt som att säga att Lillhärdal nu lever i skräck för vargen, vill han inte gå.
- Men det är ju så jädra obehagligt när de springer mitt inne i byn och river sina byten.

Har sändare

Den ena vargen, tiken, är försedd med sändare vilket gör att länsstyrelsen kan se vart hon varit. Enligt positionerna har hon funnits på den plats och i den tidpunkt det senaste rådjuret rivits, skriver Östersundsposten.
- Det stämmer. Honan har varit på samma plats och jag bedömer det som troligt att det är vargen som rivit rådjuret, säger Jessica Backeryd som har hand om rovdjursfrågor vid länsstyrelsen, till ÖP.se.
I dag konstaterade naturbevakare från länsstyrelsen att det verkligen var varg som rivit de båda rådjuren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag