Vargarna attackerade kvinnan för att döda

Den 30-åriga kvinnan levde för sitt yrke och hade arbetat med vargarna på Kolmården sen de var valpar.
Foto: Privat
Djurparkens zoologiska chef Mats Höggren åtalas för vargattacken.
Foto: Roger Vikström
Bild från förundersökningen på vargarna i hägnet.
Foto: Polisen
En av vargarna i hägnet som attackerade kvinnan på Kolmården.
Foto: Roger Vikström
Obduktionen visade att vargarna attackerat kvinnan för att döda.
Foto: Roger Vikström

NORRKÖPING. Närkontakt Varg var en mångmiljonsuccé som tvärnitade med att vargarna dödade sin djurvårdare.

Enligt polisutredningen hade verksamheten växt så snabbt att säkerheten inte hanns med.

För första gången kommer en vargolycka upp i en rättssal.

En regnig söndagsförmiddag den 17 juni 2012 hittas en kvinnlig 30-årig djurvårdare död i ett av varghägnen på Kolmårdens djurpark utanför Norrköping.

Teorierna om vad som hade hänt var många. Allt från att kvinnan halkat i regnet och slagit i huvudet till att hon fallit ihop av en hjärtinfarkt eller hjärnblödning. Hon hade, enligt kolleger, klagat på yrsel och illamående innan, så det var ju inte helt uteslutet. Ingen inne på djurparken ville tro att det var vargarna.

– I min värld så är det lättare att bli träffad av blixten än dödad av vargar, säger en av parkens erfarna vargguider i polisutredningen.

– Om det är vargarna som har gjort det här, så är det vi som har gjort något jättegalet från början. Då är skulden helt och hållen vår, säger en annan av vargguiderna.

Vargarna attackerade kvinnan för att döda

Obduktionen visade att vargarna attackerat kvinnan för att döda. Troligen omedelbart när hon klivit in i hägnet.

Dödsattacken satte tvärstopp för en verksamhet där Kolmårdens djurpark trodde de var världsledande.


Bild från förundersökningen på vargarna i hägnet.
Foto: Polisen

Redan på 70-talet hade djurparken fått vargungar som personalen matade med flaska, så kallad nappning. Djurparkens zoolog Mats Amundin minns den andra nappningen 1981.

– Det var fodermästaren och hans fru som började med att flaska upp nya valpar som vi introducerade till de vuxna handuppfödda vargarna. Vi kom då ungefär som föräldrarna kommer med årets kull och introducerade dom, berättar Mats Amundin i ett polisförhör.

Besökarna hade ännu inte fått komma nära djuren.

– Att vi började med att socialisera vargar var ju inte för att ta in besökare till dem, utan det var ju för att få en bättre hantering, berättar Mats Amundin.

"Alla blev ju väldigt fascinerade"

Socialiseringen med vargar arbetades fram på djurparken under 80- och 90-talet. Vargarna som fanns i Safariparken var svåra att nå och personalen tyckte inte att de kunde sköta om dem ordentligt. Att nappa upp valparna tog bort rädslan för personalen.

– Alla vi som var inblandade där blev ju väldigt fascinerade. Det var ju väldigt liksom belönande att få lov att vara med om det här, det var fantastiskt intressant att få inblick i hur vargarna funkade, säger Mats Amundin.

Uppgiften om att personal på Kolmårdens djurpark kunde arbeta i direktkontakt med vargarna läckte ut. Svenska rovdjursföreningen blev inbjudna och därefter kom idén att besökare kunde få komma in till vargarna.

1991 började Kolmårdens djurpark med temadagar där speciellt intresserade kunde få en heldag som avslutades med ett kort besök hos vargarna.

– Det var ett ganska långt program, heldag och i ganska liten skala då. Och sedermera så utvecklades det där till de här vargbesöken, säger Amundin.


Djurparkens zoologiska chef Mats Höggren åtalas för vargattacken.
Foto: Roger Vikström

Närkontakten med vargarna blev en succé

Närkontakt varg - att få komma in och klappa vargar visade sig bli en succé.

– Plötsligt räckte det inte med en grupp längre utan då var vi tvungna att ha två flockar, ett tag hade vi tre flockar som vi körde runt på, berättar en av de anställda som var med från början.

De sista åren kunde parken ta emot 8000 besökare per år i varghägnen. Med en kostnad på tusen kronor för varje besökare så gav det en intäkt på 8 miljoner – bara på vargbesöken.


"Den största gruppen som vi haft"

Verksamheten med vargbesök hade växt snabbt.

Farkasflocken, varggruppen som attackerade och dödade den kvinnliga djurvårdaren, var den sista och den största gruppen vargar.

När de var några dagar gamla kördes de hem till en manlig djurvårdare som redan nappat upp två tidigare kullar.

– Det här är den största gruppen som vi har haft. Entré-hägnet var sju, nu sex. De här var nio, säger djurvårdaren som arbetat med vargar i 17 år på Kolmårdens djurpark.

Han benämns som ”pappa” bland de andra vargguiderna. Med i kärngruppen runt den nya varggruppen fanns den 30-åriga djurvårdaren. Hon kallades ofta för vargarnas mamma eftersom hon, efter pappan, ansågs ha den bästa kontakten med vargarna. Därför sa många att chocken blev så mycket större när det var hon som blev dödad.

"Man ska inte gå in när man har en sjukdom"

En norsk vargexpert, Runar Næss, tror att vargarna ville testa ledaren, en så kallad dominanssituation, som triggades av att de visste att hon inte var helt frisk.

– Man ska inte gå in när man har en sjukdom och man ska inte gå in ensam, säger han i ett polisförhör.

Polisutredningen visar på en rad säkerhetsbrister i hanteringen av vargarna och för första gången kommer en vargolycka att prövas som ett arbetsmiljömål. Åklagaren har åtalat djurparkens dåvarande zoologiska chef - Mats Höggren - för att inte ha gjort vad som krävs enligt arbetsmiljölagen för att förebygga ohälsa och olycksfall och därigenom av oaktsamhet orsakat djurvårdarens död, grovt brott.


En av vargarna i hägnet som attackerade kvinnan på Kolmården.
Foto: Roger Vikström

Vargen på Kolmården biter sig fast i hennes kläder

I förundersökningen finns också en film från 1996 med, den har infogats i utredningsmaterialet för att visa vad som kunde hända i hägnet då besökare socialiserade med vargarna.

Det var i samband med ett studiebesök i Kolmårdens varghägn 1996 som attacken inträffade.

På filmen, som först uppmärksammades av tidningen jakt och jägare, ser man hur flera militärer klappar och umgås med vargarna. Med på plats finns även en djurvårdare.

Efter att vargen börjat bita i den försvarsanställde kläder kliver djurvårdaren in och under en sekvens i filmen ser man hur vargen och vargskötaren brottas och hur vargen biter sig fast i hennes kläder.

Hon tar sig loss genom att utdela upprepade sparkar mot vargen som då springer i väg.

Åklagaren yrkar att Kolmårdens djurpark ska betala 4 miljoner kronor i företagsbot. Både den dåvarande zoologiske chefen Mats Höggren och djurparken nekar till att det har begåtts något brott.

I dag inleds den världsunika rättegången där sakkunniga från bland annat USA, Norge och Österrike har kallats in för att vittna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.