Hannen börjar morra. Två vargar går direkt fram till Arne Weise då han går in i hägnet. "Jag hörde hur alfahannen började morra det var läskigt", säger Arne. Foto: Leif Hallberg
Hannen börjar morra. Två vargar går direkt fram till Arne Weise då han går in i hägnet. "Jag hörde hur alfahannen började morra – det var läskigt", säger Arne. Foto: Leif Hallberg

Vargarna anfaller Arne Weise

Publicerad
Uppdaterad
KOLMÅRDEN. Det var ett ögonblicks verk.
Alfahanen morrade högt och med ens kastade sig tre vargar över Arne Weise, 77, som hamnade liggande med bestarna över sig.
- När jag föll och blev liggande trodde jag att det var kört, att jag var såld, säger tv-legendaren till Expressen.
Dramat inträffade på Kolmårdens djurpark i går och Arne Weise var skakad långt sedan han kommit hem efter äventyret.
Weise var inbjuden till invigningen av Tiger World på Kolmården, men gjorde en avstickare till varghägnet.
- Jag har aldrig klappat vargar, sa han.


Började ångra sig

Vargexperten Thomas Lind tog med Weise och hans son Andreas. Redan utanför staketet började Weise ångra sig, men ville ändå inte backa ur. Andreas valde att stanna utanför.
- Jag hörde hur alfahanen började morra – det var läskigt, säger Weise.


Vågade inte röra sig

Två vargar kom direkt fram till Weise och nosade på honom. Han vågade inte röra sig.
- Det är ingen fara, jag har fött upp dem med nappflaska när de var små, sa Thomas Lind.
Plötsligt hände det. Den 50 kilo tunga alfahanen Tromb, 7, morrade och tre av de fem vargarna hoppade på Arne Weise som fick dem över sig i fallet bakåt.

”Trodde det var kört”

Skräckslagen kröp han ihop i fosterställning. Vargarna skingrades och Weise fick hjälpas upp och ut ur hägnet.
- Jag tänkte på en tv-film med draghundar. En man var rädd och föll och alla draghundar kastade sig över honom. När jag föll trodde jag att det var kört, att jag var såld.
- Jag var rädd. Alfahanens morrningar kan skrämma vem som helst.


Enorma muskler

- Jag var tagen av att jag plötsligt kände vargarnas enorma muskler på min kropp – fy fan vad det var jobbigt. Jag tänkte att vargarna skiter väl i att de matats med nappflaska av Thomas Lind, säger Arne Weise till Expressen.
Förra året opererades hans hjärtklaffar och han var dessutom inlagd för en tarminfektion och var illa däran.


Vilade upp sig

I går kväll vilade han upp sig i hemmet efter dramat med vargarna. Upplevelsen präntade sig fast:
- Sådana muskler de hade, vargarna är naturens absoluta värstingar.
Vargexperten Thomas Lind säger:
- Kommer man in med för kaxig attityd till vargarna vill de markera, då kan de nafsa på kläderna. Och blir man liggande på rygg ska man snabbt resa sig, annars vill de gärna markera sin överlägsenhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag