Foto: Suzanne Simonsson
 Foto: Suzanne Simonsson

Vargar på väg att importeras till Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Det går att ge den svenska vargstammen nytt friskt blod genom utsättning av vargvalpar och vilda vargar österifrån, enligt svenska myndigheter.
Utsättningar kan bli aktuella redan 2011, enligt regeringen.
- Det vore önskvärt att det här kom i gång så snabbt som möjligt. Det vore naturligt att inleda processen nästa år, säger miljöminister Andreas Carlgren.
På onsdagen redovisade Naturvårdsverket (SNV), Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt en rapport där slutsatsen är att det är fullt möjligt att plantera ut vargar.
Avsikten är att förstärka den kraftigt inavlade vargstammen genetiskt. Enligt tidigare beslut ska högst 20 vargar sättas ut fram till 2014.


Snabbaste lösningen

Både vilda vargar från Finland eller Nordnorge kan bli aktuella, liksom vargvalpar från djurparker eller från vilda föräldrar. Valparna ska då sättas ut bland ungarna i de svenska vargarnas lyor. Studier visar att de accepteras av de vuxna vargarna så länge de är små.
- Att sätta ut djurparksvalpar är den snabbaste lösningen. Men en kombination, där både vuxna djur och valpar sätts ut, är det bästa, säger Maria Ågren, SNV:s generaldirektör.
Ett problem med att sätta ut valpar är att den naturliga dödligheten bland dessa är mycket hög. Bara var fjärde valp tros leva så länge att den hinner fortplanta sig. Bland vuxna djur som sätts ut är dödligheten före fortplantning hälften så stor.
- Med valpar blir det hela mycket mindre effektivt, säger Susanna Löfgren, rovdjursansvarig på SNV.

Föreslår tio varglän

I värsta fall dör alla utsatta djur innan de får chansen att reproducera sig. I så fall blir det ingen genetisk förstärkning av stammen. Men riksdagsbeslutet tar ingen hänsyn till ett sådant utfall.
Myndigheterna föreslår att tio varglän utser lämpliga platser, två per län, där vargar kan placeras ut. Länen föreslås också få mer resurser för att förankra vargflytten lokalt.
På grund av risken för rabiessmitta eller smitta med dvärgbandmask krävs ett antal smittskyddsåtgärder innan en flytt av varg med östligt ursprung kan genomföras från Finland eller Norge.

Roland Johansson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag