Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varg tog Elisabeths hund Max

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elisabeth Liebenholtz skulle rasta sin hund när en varg tog hunden Max.
Foto: PRIVAT
Max, en 1,5 år gamla Jack Russel.
Foto: PRIVAT

Hunden Max skulle bara ut och kissa på tomten i Järbo i Sandviken. Elisabeth Liebenholtz, 50, öppnade ytterdörren och såg då något stort i ögonvrån.

– En varg stod där och plötsligt bet den tag i Max och sprang i väg, säger hon.

Tillsammans med sin familj bor Elizabeth Liebenholtz på sin gård i utkanten av Järbo i Sandviken. Under tisdagskvällen kom hennes dotter förbi för att lämna Max, en 1,5-årig Jack Russel.

– Min dotter och hennes man skulle jobba på onsdagen. Min man skulle vara ledig från jobbet på onsdag och skulle därför ta hand om Max, säger Elisabeth Liebenholtz.

Vid sextiden på onsdagsmorgonen gick Elisabeth Liebenholtz upp för att släppa ut Max så att han kunde kissa. Då hände det ofattbara.

– Jag öppnade ytterdörren och Max sprang ut. Men sedan såg jag något i ögonvrån, något stort. Först trodde jag att det var ett rådjur eller älg, men sedan så jag att det var en stor varg.

Tog ett bett över ryggen

Max som stod vid farstubron hann inte se vargen när den plötsligt tog ett bett över hundens rygg och sprang nedför backen.

– Max var helt försvarslös och vargen tog tag i honom som om han vore en liten leksak. Det var så hemskt och jag hörde bara Max skrika när vargen sprang i väg med honom. Jag sprang efter och skrek i hopp om att vargen skulle bli rädd och släppa Max.

Snart insåg Elisabeth Liebenholtz att hon inte skulle hinna ikapp vargen och sprang därför hem.

– Jag väckte min man och alla i huset. Jag bara skrek att en varg hade tagit Max. Det var rent kaos och min man gick ut för att leta.

Finns inget hopp om att Max lever

Elisabeth Liebenholtz började också ringa runt till olika jägare, polisen och till länsstyrelsen.

– Min dotter och hennes man åkte hit och började leta efter Max, men hittade inget.

Händelsen uppmärksammades först av Arbetarbladet som även skriver att det är andra gången på kort tid som ett tamdjur attackeras av varg i Järbo.

– Jag har aldrig varit med om varg på gården. Vår farstubro ligger bara två meter från vårt hus. Nu vågar jag inte släppa ut barnen längre. Det här ska inte kunna hända, när vår hund bara står två meter från farstubron.

Hittade spår av varg och blodspår

När länsstyrelsen i Gävleborg fick samtalet från Elisabeth Liebenholtz skickades två naturbevakare som efter sökandet bekräftade att det rörde sig om en vargattack.

– Vi hittade spår av varg och även blodspår. Vi bedömer att blodet är hundens och att den blev tagen av en varg, säger Sone Persson, naturbevakare på länsstyrelsen.

Naturbevakaren beskriver vargattacken som ovanlig.

– Under mina tio år som naturbevakare är det här den andra vargattacken som sker i närheten av hus. Hunden kan ha kommit mitt under när vargen kanske försökte ta ett rådjur eller ett annat djur. Vi hittade även spår av rådjur vid gården, säger han.

Sone Persson bekräftar att det finns mycket varg i Gävleborgs län och flertal vargattacker har skett i somras. Att hitta Max levande finns det heller inget hopp om.

"Max var med överallt"

Hemma hos Elisabeth Liebenholtz åtta timmar efter vargattacken, känner sig familjen ledsen och har fortfarande svårt att inse det som har hänt.

– Jag kommer ihåg när jag sprang efter vargen att jag tänkte: "Vakna upp nu! Det här är en mardröm!" Men det är inte det och jag är så ledsen. Max var en jättefin och alert hund. Han var så social och var med överallt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.