Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Varg-Stig" polis- anmäler Kolmården

Foto: Larseric Lindén, Roger Vikström

Stig "Varg-Stig" Engdahl dömdes till fängelse för att ha skjutit vargen som attackerade hans får - och fick en hel folkstorm med sig.

Nu är han och hans fru Ann-Christin Engdahl kritiska mot Kolmårdens djurpark och har gjort en polisanmälan.

- Detta var inget oväntat, utan det underliga är att det inte har skett förr, säger Ann-Christin Engdahl.

Det var 2003 som Stig Engdahl utanför Ed i Dalsland sköt en varg som hade attackerat och dödade tio av hans får. För det dömdes han till sex månaders fängelse.

Rektionerna lät inte vänta på sig. Många tog "Varg-Stigs" parti och krävde att han skulle benådas.

Nu är han och hans fru starkt kritiska mot Kolmården efter att en av deras anställda attackerats av vargar.

"Kolmården har gjort ett kardinalfel"

På måndagsförmiddagen gjorde de en polisanmälan om vållande till annans död.

– Det här var inget oväntat från vårt sätt att se, utan det underliga är att det inte har skett förr.

– Det här är stora farliga rovdjur, de är kapabla att nedlägga en vuxen älg. Varför skulle de då inte när tillfälle ges döda en människa? säger Ann-Christine Engdahl.

Hon fortsätter:

– Kolmården har gjort ett kardinalfel genom att överhuvudtaget släppa in människor till vargarna oavsett om det är besökare eller skötare.

Samtidigt har en privatperson JO-anmält räddningstjänsten för att inte ha gjort tillräckligt för att försvara och rädda djurskötaren, skriver Svensk Jakt.

"Vi är alltid två"

Till skillnad från Kolmården har man i de flesta djurparker som regel att alltid vara två skötare när man går in i ett varghägn. Detta gäller för skötarna både på Borås djurpark och på Skansen i Stockholm.

– Vi är alltid två av säkerhetsskäl. Vargar är kraftfulla rovdjur, säger Bo Kjellson, vd för Borås djurpark och vice ordförande i Svenska djurparksföreningen, till TT.

Men han påpekar att vargarna i Borås aldrig umgås med besökare som vissa av vargarna i Kolmården. De senare är uppfödda med nappflaska av speciella skötare för att de ska bli socialiserade och vana vid människor.

– Man föder upp dem när de är små valpar. Det förekommer i flera länder just för att man ska kunna ha speciella vargguidningar med besökare, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!