Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varg rymde från djurpark – hoppade över stängsel

Se när vargen springer omkring i slalombacken.
Här syns vargen i en slalombacke efter den spektakulära flykten.Foto: Läsarbild
Vargen rymde från Orsa rovdjurspark på lördagen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix / TT
Orsa rovdjurspark.Foto: Ulf Palm/TT / Ulf Palm/TT

En varg har rymt från Orsa rovdjurspark.

Vargen tog sig över ett fyra meter högt elstängsel någon gång under natten, och rymningen upptäcktes först under dagen – av en skidåkare.

– Den har på ett helt obegripligt sätt tagit sig över staketet och smitit härifrån, säger Johan Sares, anläggningschef på Orsa rovdjurspark.

Vargen, en hane, hittades på eftermiddagen, och avlivades.

Vargen hade nyligen anlänt till Orsa rovdjurspark, som ligger i anslutning till turistanläggningen Orsa Grönklitt med dess välkända längdskidspår.

Att vargen rymt rapporterades av en gäst i den närliggande skidanläggningen, som hade sett rovdjuret i slalombacken, rapporterar Jaktjournalen. 

– Vi fick information imorse att man hade sett en varg på anläggningen, säger Johan Sares till Expressen TV.

Niklas såg vargen

Nicklas Fagerkvist, 41, från Jönköping såg vargen i skidbacken under lördagsmorgonen.

– Det var vid klockan nio på morgonen, vi är här på skidläger med våran klubb hemifrån så vi var på väg till bussarna när vi såg den.

– Den var ungefär 150 meter bort i backen.

– Barnen blev nyfikna på den.

En förvånande syn i backen. Foto: Läsarbild

”Helt obegripligt”

Vargen anlände i Orsa tidigare veckan och hade därför placerats i ett eget hägn för att den skulle vänja sig vid omgivningen innan den skulle få träffa de andra i flocken.

Johan Sares säger att han aldrig tidigare har hört talas om att en varg har tagit sig över ett såpass högt stängsel.

– Står man där och tittar där den har tagit sig över så är det nästan helt obegripligt att den har gjort det, men det är inget tvivel om att den har tagit sig över staketet.

Vargen avlivades

Både polis och länsstyrelse kopplades in på ett tidigt stadium och vargen avlivades efter att ha hittats på eftermiddagen.

– Vi har fått ett meddelande om att man har funnit vargen och man har skjutit den. Det skedde ungefär en mil härifrån, säger Johan Sares.

Det är ännu inte klart varför vargen avlivades, men för Orsa rovdjurspark är det ett hårt slag.

– Den här vargen fick vi ju hit i slutet på veckan och det var en hane, och vi har en hona sedan tidigare, så tanken var ju att de skulle bilda en flock tillsammans. Så nu vart det ju inte så. Vi får se hur vi går vidare, säger Johan Sares.

Så ska du göra om du möter en varg

Här några tips på vad du kan göra vid ett vargmöte.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.