Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Varför har vi inte 100 skadade islamister?”

Viktor Barth-Kron: ”Hon kommer få den reaktion som fanns i planeringen”
Ebba Busch i SVT:s ”Aktuellt” där hon kommenterade kritiken mot hennes uttalande om upploppen.
Foto: SVT
KD-ledaren Ebba Busch.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Morgan Johansson, S.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Är hon inte riktigt klok?” skrev justitieminister Morgan Johansson i ett uttalande efter att KD-ledaren Ebba Busch ifrågasatt varför polisen inte sköt skarpt under upploppen i påsk.

I TV4:s ”Nyhetsmorgon” slår hon tillbaka mot Johansson.

– Ett fullständigt hårresande uttalande från justitieministern, säger Ebba Busch.

Det var i ”Ekots lördagsintervju”, som Sveriges radio publicerade under fredagseftermiddagen, som Kristdemokraternas ledare Ebba Busch ställde sig frågande till varför polis inte sköt skarpt mot de som deltog i upploppen under påskhelgen.

– Vi hade personer som tog till sten i syftet att döda svensk polis, i syfte att döda räddningstjänst, i syfte att döda – i vissa fall – sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade – inte svensk polis, säger Ebba Busch i ”Ekots lördagsintervju”.

På frågan om det hade varit ett bra resultat om polisen skadat fler upploppsmakare svarar Ebba Busch:

– Om det är det som krävs för att säkerställa att i alla bostadsområden i Sverige så är det ytterst svensk polis som bestämmer. Inte enskilda personer. Inte upprorsmakare, inte stenkastande våldsverkare, inte islamister. Där gäller svensk lag. 

– De som är satta att upprätthålla den ordningen, som är satta att ha det våldmonopolet – det är svensk polis. Så frågan som borde ställas är: varför sköts det inte skarpt?

”Polisen behöver eskalera”

Busch vill att polisen utreder varför de regionala polisledningarna i vissa fall beordrade polisen att inte gå tillbaka in efter att man backat. 

– Om skälet var att man inte ville eskalera ytterligare, i ett läge där andra människor som vill Sverige illa, som vill polisen illa, bestämde sig för att ta över ett område. Då behöver polisen gå in och eskalera till den yttersta nivån, säger Ebba Busch. 

Ebba Buschs uttalande har mött hård kritik från flera håll.

Justitieminister Morgan Johansson (S) skrädde inte orden. 

– Ebba Busch kritiserar polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok? Jag är väldigt stolt över svensk polis och vad polisen gjorde i helgen under svåra förutsättningar. Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch.

Svarar på kritiken

Under lördagsmorgonen gästade KD-ledaren TV4:s nyhetsmorgon – och hävdade då att Morgan Johansson vantolkat henne.

– Justitieministern anklagar mig för att rikta kritik mot polisen för att de inte ställde till med en massaker. Det är ett fullständigt hårresande uttalande, bara för att jag ifrågasätter varför polisen tvingades på reträtt och inte våldsverkarna. Sen har han mage att gå och gömma sig och neka debatt, sa Ebba Busch i ”Nyhetsmorgon”.

Under fredagskvällen gästade hon SVT:s ”Aktuellt” och kallade även då justitieministerns uttalande för en ”ovärdig vantolkning” – men tillstod samtidigt att hon inte är rätt person att bedöma när polisen ska skjuta skarpt eller inte.

I samma sändning hettade det till mellan KD-ledaren och MP-språkröret Märta Stenevi. Detta sedan Stenevi anklagade Busch för kunskapsbrist under sitt första uttalande i ”Lördagsintervjun”.

– Det är väldigt skönt att höra att Ebba Busch ägnat eftermiddagen åt att läsa på och också nu vet lite mer om vad hon pratar om, sa Stenevi.

– Vad är det här för härskarteknik Märta Stenevi?, snäste Busch tillbaka.

Polisförbundet: ”Hör inte hemma i rättsstat”

Också från Polisförbundet riktas skarp kritik mot KD-ledaren.

”Detta är ett oerhört uttalande. Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar till TT.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Martin Marmgren, som själv är polis, frågar sig om Busch menar att polisen borde ha skjutit urskillningslöst mot folkmassan.

”Ville hon ha urskillningslös eld mot folkmassan? Eller tror hon sig bättre kunnat träffa rätt än de utsatta kollegorna?”, skriver Marmgren på Twitter.

https://twitter.com/martinmarmgren/status/1517489047614152706

Expressen har sökt Ebba Busch.

Se också:
Ebba Busch: ”Vad är det här för härskartekniker?”

Hätska ordbråket med Märta Stenevi i ”Aktuellt”.

Dramatiska bilderna från helgens upplopp

Se bilderna som visar stenkastning och bilbränder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.