Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varför behövs feminism, Schyman?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gudrun Schyman är en fullbokad feminist.
Foto: Sara Strandlund

"Varför behövs feminism?" Den Google-frågan har ökat näst mest i Sverige under 2013.

Expressen lät Feministiskt Initiativ-representanten Gudrun Schyman förklara för de svenskar som ännu inte förstått.

På tisdagen presenterade Google Sverige sina söktrender för år 2013. Topp tio-listan över mest sökta personer under året innehöll inte mindre än tio(!) kvinnor. Bland andra Isabella "Blondinbella" Löwengrip, Ebba von Sydow och Carolina Gynning.

"Växande positivt intresse"

Men den näst mest sökta "varför"-frågan var "varför behövs feminism". Eftersom det uppenbarligen är många svenskar som behöver en förklaring så ringde Expressen upp Feministiskt Initiativ-representaten Gudrun Schyman.

– Det var intressant att se. Men jag har märkt av ett otroligt stort och växande positivt intresse för feminismen. Jag är ute och har homepartyn och pratar en del i valrörelsen och är fullständigt fullbokad, säger hon till Expressen.

"Därför den behövs"

Så, varför behövs feminism?

– Om vi ska komma tillrätta med de grundläggande konflikterna i samhället som handlar om idén om att vi ska dela upp människor utifrån kön eller etnicitet eller sexualitet så måste vi göra en feministisk analys, säger Schyman, och fortsätter:

– Allt fler ser ju att det inte håller med all den här rasismen och kvinnohatet och homofobin som dessutom hänger ihop. Det här handlar om strukturer, mönster av makt i samhället. Det måste synliggöras och tydliggöras – det är just det feminismen gör och det är därför den behövs.

Kom du till den här artikeln via Google? Nu har du svaret.

MEST ÖKADE SÖKTA "VARFÖR"-FRÅGOR 2013

1. Varför taco Anders?

2. Varför behövs feminism?

3. Varför byggdes Berlinmuren?

4. Varför firas påsk?

5. Varför avgick påven?

6. Varför lyser stjärnorna?

7. Varför Husby?

8. Varför åskar det?

9. Varför läxor?

10. Varför smittar gäspar?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.