Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MobilTabletDator

”Varenda kvinna i Sverige ska själv kunna välja sitt liv”

Tre månader efter att Magdalena Andersson röstats fram som statsminister inleddes ett krig i Europa och Sverige hamnade i ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge. En statsministers jobb tar aldrig slut. Men för barn och unga som växer upp finns det inte längre någon tvekan om att även kvinnor kan vara regeringschefer.

– Fler unga tjejer ska våga drömma stort i Sverige, säger Magdalena Andersson.


Hon är Årets kvinna 2022.

8 mars

En gång blev hon Sveriges första kvinnliga statsminister två gånger. Det låter som ett gammalt skämt och visst hördes också skratt på presskonferensen den 24 november där Magdalena Andersson precis meddelat att hon begärt att bli entledigad från sin dagsfärska befattning som statsminister.

”Ursäkta en utländsk reporter, men vem leder Sverige just nu?”, frågade till slut en förvirrad reporter från finska YLE och inte ens Magdalena Andersson kunde behålla det formella allvaret. Hon drog tålmodigt på munnen. Det var en enda röra den dag som Sverige skulle få sin första kvinnliga statsminister.

29 NOVEMBER 2021. Amineh Kakabaveh ber om att få bli fotograferad tillsammans med Magdalena Andersson i bankhallen i riksdagshuset efter att hon lagt sin avgörande röst för att välja Magdalena till landets första kvinnliga statsminister.
Foto: ÅKE ERICSON


29 NOVEMBER 2021. Magdalena Andersson går från ett mötesrum i riksdagshuset efter att ha blivit vald till statsminister.
Foto: ÅKE ERICSON
29 NOVEMBER 2021. Omröstningen i riksdagen är klar. Magdalena Andersson gläds åt att ha blivit vald till statsminister.
Foto: ÅKE ERICSON
29 NOVEMBER 2021. Magdalena Andersson på väg från regeringskansliet till riksdagen med sina livvakter.
Foto: ÅKE ERICSON

Hon hade hunnit omskrivas som statsminister i nästan en hel arbetsdag – sju timmar – innan Miljöpartiet hoppade av regeringen och kastade om korten i leken. Allt fick ta några rundor till och fem dagar senare, den 29 november, blev det fastslaget att riksdagen godkänt Magdalena Andersson som Stefan Löfvens efterträdare på posten. Därmed blev hon Sveriges 34:e statsminister. Ett helt sekel efter att svenska kvinnor fått rätt att rösta i riksdagsvalet var regeringschefen nu en hon.

Det var ju en minst sagt rörig start – vad tänkte du när du gick och la dig på kvällen efter att ha blivit Sveriges första kvinnliga statsminister men ändå inte?

– Jag tänkte att Sverige behöver ha en handlingskraftig regering och funderade på hur vi skulle få en på plats. Låsningarna som vi har i riksdagen är inte bra för Sverige och de måste brytas.

30 NOVEMBER 2021. Magdalena Andersson med sin nya regering på väg till konseljen med kungen på Slottet i Stockholm.
Foto: ÅKE ERICSON
30 NOVEMBER 2021. Nya regeringen presenteras på trappan vid riksdagshuset.
Foto: ÅKE ERICSON

Snabbt hade det inte gått. Hundra år närmare bestämt efter att även kvinnor tillåtits rösta till den svenska riksdagen. Ska man dessutom ta fram hela historieskrivningen och räkna hur många år som förflutit sedan den partilöse Louis de Geer d.ä. blev Sveriges förste statsminister år 1876 hade det tagit ett helt sekel och 45 år därtill av svensk demokrati med endast manliga statsministrar.

9 DECEMBER 2021. Presskonferens i riksdagen. Magdalena Andersson vilar ena foten vid podiet.
Foto: ÅKE ERICSON

Till slut hade Sverige stått där ensam kvar i Norden med sin stolta profil som ett framstående feministiskt land men en statsministerlista bestående av endast namn som Thorbjörn, Olof, Ingvar, Carl, Göran, Fredrik och Stefan. Norge hade fått sin första kvinnliga statsminister 1981, Finland 2003, Island 2009 och Danmark 2011. Vare sig man tycker att det spelar någon roll eller inte så var det som hände den 29 november historiskt för Sverige som land.

Du har ju blivit historisk för att du är just kvinna på en post – hur viktig är just kvinnotillhörigheten för dig?

– Att växa upp och verka i ett samhälle som har långt kvar till jämställdhet har naturligtvis påverkat mig. Men jag är ju statsminister för alla i Sverige, både för kvinnor, män, pojkar och flickor. Dock har jag märkt att sedan jag blev statsminister så kommer fler föräldrar fram till mig med sina döttrar och berättar att de också kan bli statsminister. Det gör mig varm och stolt. Fler unga tjejer ska våga drömma stort i Sverige.

27 JANUARI 2022. Samtal med förintelseöverlevaren Rovan Rajs som skänkt två av sina böcker till statsministern. Rovan säger skämtsamt: ”Jag kommer att förhöra dig om du läst dem”. Under samtalet närvarade även utbildningsminister Anna Ekström och Lizzie Scheja.
Foto: ÅKE ERICSON

Stör det dig att du inte bara kunde ses som en statsminister utan att det dessutom skulle betonas att du var kvinnlig?

– Nej, det var en historisk händelse. Men med det sagt, så är det allra viktigaste vilken person man är och vilka politiska drivkrafter man har.

27 JANUARI 2022. Efter att ha talat på minnesdagen för Förintelsens offer går Magdalena Andersson vid Minnesmonumentet. De 8 500 namnen på stentavlorna är mördade anhöriga till dem som överlevt och kommit till Sverige.
Foto: ÅKE ERICSON
27 JANUARI 2022. Magdalena Andersson med Lena Posner Körösi efter sitt tal på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer i Stockholms stora Synagoga.
Foto: ÅKE ERICSON

Om det tagit lång tid för Sverige som land att nå till denna punkt gick det desto snabbare för Magdalena Andersson. Tre veckor tog det från att hon valts till partiordförande för Socialdemokraterna till det att hon också tog över statsministerrollen. 

Det var förvisso inte någon stor överraskning. Hennes företrädare Stefan Löfven hade höga tankar om sin finansminister och visst hade hon länge beskrivits som partiets kronprinsessa trots att vissa politiska kommentatorer försökte bredda kandidatlistan till att inkludera Anders Ygeman, Annika Strandhäll, Morgan Johansson, Ibrahim Baylan och Lena Hallengren. När kandidaten Andersson analyserades utifrån var det dock med hissad varningsflagg gällande hennes humör. Magdalena Andersson beskrevs som aggressiv, en sådan som alltid skulle ha sista ordet och som i förhandlingssituationer fullkomligt körde över folk. SVT:s Politikbyrån döpte till och med ett helt specialavsnitt om Andersson till ”Bulldozern”. Pratet om hennes stil som aggressiv verkar dock inte bekomma Magdalena Andersson.

– Jag tycker att det blev intressanta diskussioner om hur SVT speglar män och kvinnor.

Är ditt humör något som du tror skulle kommit upp om du inte hade varit kvinna i en maktposition?

– Jag är inte säker på att ett sådant program hade gjorts på samma sätt om jag var man. Men jag är ju som jag är, tydlig, rak och bestämd. Det skäms jag inte för.

Årets kvinna: Magdalena Andersson

Magdalena Andersson hade kraften att krossa glastaket.

100 år efter den kvinnliga rösträttens införande, 145 år efter att ämbetet instiftades, blev hon Sveriges första kvinnliga statsminister – sist ut av alla nordiska länder.

Efter sju år som finansminister på meritlistan var den före detta Handelshögskolestudenten och elitsimmaren den självklara efterträdaren till Stefan Löfven. Därtill, trots trassel, det enda gångbara alternativet i en svår parlamentarisk situation.

Oavsett valets utgång är platsen i historieböckerna för alltid säkrad.

De som växer upp i dag ser en kvinna på Sveriges mäktigaste position, som leder landet i en orolig tid med krig i Europa.


Sedan 2008 korar Expressen Årets kvinna på internationella kvinnodagen.

28 JANUARI 2022. Magdalena Andersson testar sina nya långfärdsskridskor i solnedgången på Harpsundssjön.
Foto: ÅKE ERICSON
28 JANUARI 2022. Magdalena Andersson fångar den sista januarisolen vid Harpsund.
Foto: ÅKE ERICSON

Magdalena Andersson föddes i Uppsala i januari 1967. Föräldrarna Göran och Birgitta var båda lärare. På fritiden ägnade hon sig åt simning på elitnivå och 1992 tog hon sin första examen, den som civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. Det var under studietiden som Magdalena Andersson träffade blivande maken Richard Friberg som i dag är professor på Handels. Paret har två barn och bodde innan flytten till Sagerska palatset i Stockholmsförorten Nacka. Magdalena Andersson har en master i ekonomi från Handels, har arbetat som politiskt sakkunnig till Göran Persson och var mellan 2009 och 2012, överdirektör på Skatteverket. 2014 blev hon finansminister i Stefan Löfvens regering, en position som hon behöll i sju år. 

Det har skrivits om hur hon gillar att vara i naturen, att hon promenerar sina 10 000 steg om dagen och har med ägg i handväskan som snacks under dagen. Sveriges statsminister verkar vara så vanlig att det närmast blir ospännande men hur vanlig kan man egentligen vara när man dagligen hanterar miljardbudgetar och rundar av till oändligt mycket fler nollor än gemene man?

– Jag uppskattar precis som många andra att ta långa promenader i skogen, grilla korv och åka skridskor, umgås med mina väninnor eller titta på ”På Spåret” med min man en fredagskväll. Men med det sagt har jag ett väldigt ansvarsfullt uppdrag att leda Sverige och det är klart att det är en unik position.

28 JANUARI 2022. Isen är trettio centimeter tjock på Harpsundssjön. Statsministern ska testa sina nya skridskor.
Foto: ÅKE ERICSON

Det är ju fortfarande så att kvinnor tar större ansvar för hem och familj och därför får sämre löneutveckling med i slutändan lägre pension. Vad är ditt råd till kvinnor i arbetslivet?

– Jag anser att välfärd är det starkaste verktyget vi har för att skapa jämställdhet. Det är tack vare vår välfärd som kvinnor kan arbeta och ha en egen inkomst vilket är en förutsättning för att kunna välja sin egen väg i livet. Att ha en jämställd livspartner underlättar också livspusslet.

Men vad ska man göra åt att kvinnor ofta befinner sig i lågbetalda yrkeskategorier då?

– Det är ju inte så att kvinnor ofta råkar söka sig till lågbetalda yrken utan yrken blir lågbetalda just för att många kvinnor håller på med dem. För att lyckas skapa jämställdhet behöver vi fokusera på förändringen av själva strukturerna.

28 JANUARI 2022. Magdalena Andersson tar del av handlingar inne i Harpsund inför ett kommande möte.
7 FEBRUARI 2022. Samtal med sminkösen Chatarina Göransson innan partiledardebatten ska starta på TV4.
Foto: ÅKE ERICSON

Hur står det till med den svenska jämställdheten idag tycker du?

– Sverige är ett av världens mest jämställda länder men det finns mycket kvar att göra. Varenda kvinna i Sverige ska själv kunna välja sitt liv. Det handlar inte minst om den självständighet som kommer med en egen inkomst.

Vad innebär det rent konkret?

– Framför allt utrikesfödda kvinnor står i alltför stor utsträckning utanför arbetsmarknaden. Om dessa kvinnor får mer makt över sina egna liv, om de lär sig svenska och tjänar egna pengar, då får de också möjlighet att välja sin egen väg i livet. En sak har vi feminister alltid vetat: med en egen inkomst kommer möjligheten att bestämma själv.

7 FEBRUARI 2022. Partiledarna under en paus vid partiledardebatten. Magdalena Andersson tar av sig skorna en stund.
Foto: ÅKE ERICSON
7 FEBRUARI 2022. Magdalena Andersson på väg in till partiledardebatten på TV4.
Foto: ÅKE ERICSON
7 FEBRUARI 2022. Några minuter innan Magdalena Anderssons första framträdande som statsminister under en partiledardebatt.
Foto: ÅKE ERICSON
7 FEBRUARI 2022. Magdalena Andersson dricker en läskande smoothie under en paus i studion.
Foto: ÅKE ERICSON
7 FEBRUARI 2022. Paus i partiledardebatten. Ulf Kristersson rättar till kavajen.
Foto: ÅKE ERICSON
7 FEBRUARI 2022. Magdalena Andersson vilar under en paus bakom studion tillsammans med sin pressekreterare Johan Ekström.
Foto: ÅKE ERICSON
7 FEBRUARI 2022. Magdalena Andersson samtalar med Märta Stenevi under en paus i studion. Jimmie Åkesson passerar bakom.
Foto: ÅKE ERICSON
7 FEBRUARI 2022. Magdalena Andersson samtalar med Märta Stenevi och Jenny Strömstedt bakom kulisserna.
Foto: ÅKE ERICSON
7 FEBRUARI 2022. Magdalena Andersson möter upp ungdomar från SSU utanför tv-huset som gratulerar henne för sin insats under partiledardebatten i TV4.
Foto: ÅKE ERICSON
1 / 8
7 FEBRUARI 2022. Pressekreteraren Johan Ekström samtalar med Magdalena Andersson i korridoren under en paus vid partiledardebatten i TV4. Statsministern passar på att vila fötterna.
Foto: ÅKE ERICSON
7 FEBRUARI 2022. Ungdomar från SSU möter upp utanför tv-huset för att gratulera Magdalena efter sin insats som den första kvinnliga statsministern i Sverige under en partiledardebatt.
Foto: ÅKE ERICSON

Tre månader efter den där veckan i november då Magdalena Andersson blev historisk höll hon sitt första tal till nationen. Anledningen var Rysslands invasion i Ukraina och Magdalena Anderssons invänjningsperiod som statsminister var därmed abrupt över. Det var nu skarpt läge på ett sätt som Sverige och Europa inte hade haft det sedan andra världskriget.

9 FEBRUARI 2022. Magdalena Andersson på besök vid Berga Örlogsbas efter att det europeiska säkerhetsläget förvärrats. Som hon själv utryckte det var det ”askul” att köra stridsbåt 90 i 48 knop. Carl Johan Ahldén håller koll på de digitala sjökorten.
Foto: ÅKE ERICSON
9 FEBRUARI 2022. Besöket vid Berga Örlogsbas blir Magdalenas första fysiska inrikesresa som statsminister.
Foto: ÅKE ERICSON
9 FEBRUARI 2022. Under en pressträff vid besöket på Berga Örlogsbas påpekade statsministern att Sverige och Europa befinner sig i ett mycket allvarligt säkerhetspolitiskt läge.
Foto: ÅKE ERICSON

Hur förberedd var du på att hantera ett läge av krig?

– Jag är tacksam över min långa politiska erfarenhet och min erfarenhet från att ha hanterat många olika sorters kriser. I det här allvarliga säkerhetspolitiska läget kretsar arbetet för regeringen kring tre saker: kännbara sanktioner mot Ryssland, att informera och samtala om hur vi ska stödja Ukraina och att stärka Sverige.

27 FEBRUARI 2022. Presskonferens. Magdalena talar om säkerhetsläget efter att Ryssland invaderat Ukraina.
Foto: ÅKE ERICSON
28 FEBRUARI 2022. För att hålla sig i trim försöker Magdalena Andersson fortfarande gå tiotusen steg per dag. En tidig morgon promenerar hon med sin pressekreterare John Ekström till Olof Palmes grav i Stockholm.
Foto: ÅKE ERICSON
28 FEBRUARI 2022. Statsminister Magdalena Andersson efter att ha hedrat Olof Palmes minne vid hans grav i Stockholm.
Foto: ÅKE ERICSON

Hur ser det säkerhetspolitiska läget ut för Sverige i dag, måndag?

– Som det ser ut nu finns det inget direkt hot om väpnat angrepp mot Sverige men det är ändå ett viktigt beslut att höja takten i uppbyggnaden av försvaret som pågått sedan 2014.

Hur har din senaste vecka varit?

– Jag tror inte jag överraskar någon om jag säger att det har varit väldigt mycket på jobbet.

1 MARS 2022. Magdalena Andersson håller ett direktsänt tal till nationen om det förvärrade säkerhetsläget i Europa.
Foto: ÅKE ERICSON

Nämn 3 kvinnor som inspirerat dig

Michelle Bachelet – Socialdemokratisk politiker, Chiles första kvinnliga president och numera FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Anna Lindh

Min mamma och mormor.

Årets kvinna i Expressen

2022: Magdalena Andersson, statsminister

2021: Melinda Jacobs, fosterhemsmamma
2020: Hédi Fried, psykolog och författare

2019: Greta Thunberg, klimataktivist

2018: Din medsyster (metoo)