Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdtagare kunde välja bort utländsk personal

”OBS! VILL EJ HA HJÄLP AV UTLÄNDSK PERSONAL.. VIKTIGT ATT DETTA FÖLJS!!”, stod det i ett dokument enligt P4 Västernorrland. Genrebild.
Foto: / Erwin Wodicka - wodicka@aon.at / Erwin Wodicka
SVT Västernorrland har konfronterat enhetscheferna med uppgifterna, där en erkände att det lät "jättedumt". Genrebild.
Foto: Colourbox

Vårdtagare som behöver hemtjänst har kunnat välja bort personal med utländsk bakgrund.

Det visar en granskning som P4 Västernorrland har gjort.

– Man blir helt knäckt och orkar inte jobba, säger en kvinnlig anställd till P4 Västernorrland.

P4 Västernorrland har gjort en stor granskning av länets kommunala hemtjänster. Dokument och en rundringning till kommunernas enhetschefer inom hemtjänsten har visat att vårdtagare kunnat välja att inte få personal som har utländsk bakgrund.

Anställd vid hemtjänsten: "Blir helt knäckt"

”OBS! VILL EJ HA HJÄLP AV UTLÄNDSK PERSONAL.. VIKTIGT ATT DETTA FÖLJS!!”, stod det i ett dokument P4 Västernorrland tog del av under granskningens gång. 

– Man blir helt knäckt och orkar inte jobba. Man ligger vaken hela natten och tänker och har ont i magen. När de ser mig, mörk och invandrare, det är som att vi är från en annan planet. Man blir så ledsen, säger en anställd kvinna till radiokanalen.  

Under sitt arbete har P4 Västernorrland, i kontakten med enhetscheferna, uppgett att en förälder behöver hemtjänst men att föräldern helt enkelt inte tyckte om utländsk personal. Det handlade inte om att föräldern tyckte det var jobbigt att personalen inte kunde prata svenska tillräckligt bra. I stort sett alla enhetschefer sa att de kunde uppfylla den önskan.

Enhetschef: "Låter jättedumt"

När enhetscheferna senare konfronterades med vad de sagt så var det flera av dem som inte ville kommentera sina uttalanden. En av de, erkände dock att det hon sagt "låter jättedumt".

– Jag vill ju liksom framföra att jag inte har problem med att ta in svarta. Har jag personer med utländsk härkomst som fyller mina kriterier så måste jag ju självklart anställa dem, säger hon till P4 Västernorrland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.