Vårdmissar anmäls för sent

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Misstag inom vården anmäls ofta för sent. Förra året lämnades bara 31 procent av lex Maria-anmälningarna in i tid, inom de föreskrivna två månaderna. 

Det visar en genomgång som Socialstyrelsen har gjort på uppdrag av Dagens Nyheter.

Socialminister Göran Hägglund (KD) är kritisk till att vården är sen med att rapportera allvarliga missar och tänker ta upp frågan till diskussion.

 - Man måste hitta någonting som gör att vården blir mer aktiv i att inrapportera i tid, säger Göran Hägglund till tidningen.

 Av de nästan 2 000 lex Maria-anmälningar som kom in förra året var det ett hundratal som kom in mer än ett år efter händelsen. Trenden är att allt färre anmälningar kommer in i tid.

 På Socialstyrelsen finns oro för att förseningarna hotar patientsäkerheten, eftersom utredningarna försvåras när längre tid har förflutit. Det leder i sin tur till att fel riskerar att upprepas.

 - Det är viktig att snabbt få kännedom om negativa händelser som inträffar i vården så att man kan vidta åtgärder, och förhindra att de upprepas, säger Ewa Sunneborn, chef för Socialstyrelsens Region Mitt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.