Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vårdmissar anmäls för sent

Misstag inom vården anmäls ofta för sent. Förra året lämnades bara 31 procent av lex Maria-anmälningarna in i tid, inom de föreskrivna två månaderna.
Det visar en genomgång som Socialstyrelsen har gjort på uppdrag av Dagens Nyheter.
Socialminister Göran Hägglund (KD) är kritisk till att vården är sen med att rapportera allvarliga missar och tänker ta upp frågan till diskussion.
- Man måste hitta någonting som gör att vården blir mer aktiv i att inrapportera i tid, säger Göran Hägglund till tidningen.
Av de nästan 2 000 lex Maria-anmälningar som kom in förra året var det ett hundratal som kom in mer än ett år efter händelsen. Trenden är att allt färre anmälningar kommer in i tid.
På Socialstyrelsen finns oro för att förseningarna hotar patientsäkerheten, eftersom utredningarna försvåras när längre tid har förflutit. Det leder i sin tur till att fel riskerar att upprepas.
- Det är viktig att snabbt få kännedom om negativa händelser som inträffar i vården så att man kan vidta åtgärder, och förhindra att de upprepas, säger Ewa Sunneborn, chef för Socialstyrelsens Region Mitt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!