Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vårdkrisen ska rädda KD i valet

"Sjukvården har satts på undantag av den här regeringen", säger Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Emma Henriksson, KD. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Vårdkrisen ska rädda Kristdemokraterna, hoppas partiledningen.

Därför petas Emma Henriksson, 40, som sjukvårdspolitisk frontperson – och ersätts av partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, 53.

– Det känns jätteroligt att få ta sig an sjukvården på det här sättet, säger Ankarberg Johansson inför sin medverkan i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV. 

För tre år sedan pekades hon ut som en tänkbar partiledarkandidat – men Ebba Busch Thor fick jobbet i stället. Några månader senare petades Emma Henriksson som gruppledare i riksdagen. 

I oktober förra året blev Henriksson även av med posten som andre vice ordförande i partiet – vilket ledde till att hon bestämde sig för att inte kandidera i höstens val. 

Nu ersätts Emma Henriksson, som fortfarande är ordförande i riksdagens socialutskott, dessutom som sjukvårdspolitisk frontperson, kan Expressen berätta. 

Nya radarparet: Acko och Ebba

I stället blir det Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna sedan 2010, som ska fronta partiets viktigaste fråga i valrörelsen – vid sidan av partiledaren Ebba Busch Thor. 

DET VAR DÅ. 2015 bestod Kristdemokraternas partiledning av vice ordföranden Jakob Forssmed, partiledaren Ebba Busch Thor, och andre vice ordföranden Emma Henriksson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

TIDIGARE AVSNITTHär hittar du "Bara Politik" 

 

– Som sjukvårdspolitisk frontperson kommer jag se till att sjukvården får den plats i debatten som den förtjänar. Sjukvården har satts på undantag av den här regeringen. Man vill inte se de problem som finns, och därför saknar man också lösningar. Det är ett välfärdssvek, hävdar hon. 

Gjorde inte Emma Henriksson ett tillräckligt bra jobb?

– Jo, hon både har gjort och gör ett bra jobb som ordförande i riksdagens socialutskott. Men Emma gav för en tid sedan besked om att hon inte kandiderar i höstens val. Därför behöver vi en ny sjukvårdspolitisk frontperson, säger Acko Ankarberg Johansson, som i kväll frågas ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Marie Abrahamsson och Stig-Björn Ljunggren var också gäster i onsdagens "Bara politik" i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Vården ska fungera när man behöver den”

Varför är vården den viktigaste frågan i valrörelsen?

– Vården ska fungera när man behöver den, och den gör inte det i dag. Vi har långa köer till sjukvården och det råder stora skillnader runtom i landet. Det skiljer till exempel tre år i överlevnad vid äggstockscancer beroende på vilket sjukhus du behandlas på i västra Sverige. 

Acko Ankarberg Johansson inför onsdagens "Bara politik" i Expressen TV. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den petade Emma Henriksson välkomnar valet av Acko Ankarberg Johansson: 

– Hon är mycket kunnig och erfaren.

Enligt den senaste väljarbarometern från Expressen/Demoskop skulle Kristdemokraterna få 3,5 procent om det vore val i dag. 

"Bara Politik" sänds i Expressen TV klockan 19.00 i kväll. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!