"Sjukvården har satts på undantag av den här regeringen", säger Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: ANNA-KARIN NILSSON"Sjukvården har satts på undantag av den här regeringen", säger Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
"Sjukvården har satts på undantag av den här regeringen", säger Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Emma Henriksson, KD. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSONEmma Henriksson, KD. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Emma Henriksson, KD. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Vårdkrisen ska rädda KD i valet

Publicerad

Vårdkrisen ska rädda Kristdemokraterna, hoppas partiledningen.

Därför petas Emma Henriksson, 40, som sjukvårdspolitisk frontperson – och ersätts av partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, 53.

– Det känns jätteroligt att få ta sig an sjukvården på det här sättet, säger Ankarberg Johansson inför sin medverkan i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV. 

För tre år sedan pekades hon ut som en tänkbar partiledarkandidat – men Ebba Busch Thor fick jobbet i stället. Några månader senare petades Emma Henriksson som gruppledare i riksdagen. 

I oktober förra året blev Henriksson även av med posten som andre vice ordförande i partiet – vilket ledde till att hon bestämde sig för att inte kandidera i höstens val. 

Nu ersätts Emma Henriksson, som fortfarande är ordförande i riksdagens socialutskott, dessutom som sjukvårdspolitisk frontperson, kan Expressen berätta. 

Nya radarparet: Acko och Ebba

I stället blir det Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna sedan 2010, som ska fronta partiets viktigaste fråga i valrörelsen – vid sidan av partiledaren Ebba Busch Thor. 

DET VAR DÅ. 2015 bestod Kristdemokraternas partiledning av vice ordföranden Jakob Forssmed, partiledaren Ebba Busch Thor, och andre vice ordföranden Emma Henriksson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

TIDIGARE AVSNITTHär hittar du "Bara Politik" 

 

– Som sjukvårdspolitisk frontperson kommer jag se till att sjukvården får den plats i debatten som den förtjänar. Sjukvården har satts på undantag av den här regeringen. Man vill inte se de problem som finns, och därför saknar man också lösningar. Det är ett välfärdssvek, hävdar hon. 

Gjorde inte Emma Henriksson ett tillräckligt bra jobb?

– Jo, hon både har gjort och gör ett bra jobb som ordförande i riksdagens socialutskott. Men Emma gav för en tid sedan besked om att hon inte kandiderar i höstens val. Därför behöver vi en ny sjukvårdspolitisk frontperson, säger Acko Ankarberg Johansson, som i kväll frågas ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Marie Abrahamsson och Stig-Björn Ljunggren var också gäster i onsdagens "Bara politik" i Expressen TV.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Vården ska fungera när man behöver den”

Varför är vården den viktigaste frågan i valrörelsen?

– Vården ska fungera när man behöver den, och den gör inte det i dag. Vi har långa köer till sjukvården och det råder stora skillnader runtom i landet. Det skiljer till exempel tre år i överlevnad vid äggstockscancer beroende på vilket sjukhus du behandlas på i västra Sverige. 

Acko Ankarberg Johansson inför onsdagens "Bara politik" i Expressen TV.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den petade Emma Henriksson välkomnar valet av Acko Ankarberg Johansson: 

– Hon är mycket kunnig och erfaren.

Enligt den senaste väljarbarometern från Expressen/Demoskop skulle Kristdemokraterna få 3,5 procent om det vore val i dag. 

"Bara Politik" sänds i Expressen TV klockan 19.00 i kväll. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag