Det är vårdtagarna som drabbas hårdast av vinstförbuden som ska utredas av regeringen, menar Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna. Foto: Sofia Sabel
Det är vårdtagarna som drabbas hårdast av vinstförbuden som ska utredas av regeringen, menar Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna. Foto: Sofia Sabel

Vårdföretagarna om utredningen: "DDR"

Publicerad

Regeringens utredning av vinster i välfärden har fått vårdföretagen att rasa.

Nu drar branchorganisationen Vårdföretagarna paralleller till forna Östtyskland.

– Patienter, äldre och personer med funktionsnedsättning får i slutändan valfrihet motsvarande DDR, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef.

På torsdagen meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V) att man tillsätter en utredning som ska undersöka de nuvarande vinstmöjligheterna i välfärden.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Det har fått vårdföretagen att se rött.

I ett uttalande jämför branschorganisationen Vårdföretagarna regeringens förslag med mångfalden i forna Östtyskland.

– Om förslagen blir verklighet går mångfalden i vården mot svältdöden. Patienter, äldre och personer med funktionsnedsättning får i slutändan valfrihet motsvarande DDR, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna.

Håkan Tenelius menar att de förslag som i dag finns bygger på myter.

"Bygger på osanningar"

– Det går inte att driva seriös politik utifrån osanningar, särskilt inte när det gäller något så viktigt som människors välfärd. Privat vård och omsorg håller högre kvalitet och förslagen skulle vara förödande för välfärdens utveckling, säger Håkan Tenelius.

Under valrörelsen i höstas var vinster i välfärden en av de mest omdiskuterade frågorna.

Frågan är ideologisk och alliansen har tydligt tagit ställning för att möjligheten att göra vinst inom välfärdssektorn inte ses som något problem så länge tjänsten är av hög kvalitet.

Tidigare under torsdagen gick även Annie Lööf (C) till hårt angrepp mot den utredning som nu har tillsatts, och menade att Stefan Löfven offrar fullt fungerande välfärdstjänster på ett "ideologiskt altare".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag