Vårdföretagarna om utredningen: "DDR"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det är vårdtagarna som drabbas hårdast av vinstförbuden som ska utredas av regeringen, menar Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.
Foto: Sofia Sabel

Regeringens utredning av vinster i välfärden har fått vårdföretagen att rasa.

Nu drar branchorganisationen Vårdföretagarna paralleller till forna Östtyskland.

– Patienter, äldre och personer med funktionsnedsättning får i slutändan valfrihet motsvarande DDR, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef.

På torsdagen meddelade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V) att man tillsätter en utredning som ska undersöka de nuvarande vinstmöjligheterna i välfärden.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Det har fått vårdföretagen att se rött.

I ett uttalande jämför branschorganisationen Vårdföretagarna regeringens förslag med mångfalden i forna Östtyskland.

– Om förslagen blir verklighet går mångfalden i vården mot svältdöden. Patienter, äldre och personer med funktionsnedsättning får i slutändan valfrihet motsvarande DDR, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef Vårdföretagarna.

Håkan Tenelius menar att de förslag som i dag finns bygger på myter.

"Bygger på osanningar"

– Det går inte att driva seriös politik utifrån osanningar, särskilt inte när det gäller något så viktigt som människors välfärd. Privat vård och omsorg håller högre kvalitet och förslagen skulle vara förödande för välfärdens utveckling, säger Håkan Tenelius.

Under valrörelsen i höstas var vinster i välfärden en av de mest omdiskuterade frågorna.

Frågan är ideologisk och alliansen har tydligt tagit ställning för att möjligheten att göra vinst inom välfärdssektorn inte ses som något problem så länge tjänsten är av hög kvalitet.

Tidigare under torsdagen gick även Annie Lööf (C) till hårt angrepp mot den utredning som nu har tillsatts, och menade att Stefan Löfven offrar fullt fungerande välfärdstjänster på ett "ideologiskt altare".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.