Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdfacken: ”Politikerna tar inte sitt ansvar”

Stabsläget hävt på Södersjukhuset. Stabsläget hävt på Södersjukhuset.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
I en avdelning på sjukhuset satts tre sängar fram i väntan på överbeläggning i samband med stabsläget.
Foto: privat / privat

Vårdpersonal vittnar om en allt mer ansträngd situation på Sveriges sjukhus.

Södersjukhuset i Stockholm gick tidigare i år upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser.

Fackförbunden menar att styrningen från politikerna brister och att de inte tar sitt ansvar.

– Patientsäkerheten är inte bara hotad, den är minskad, säger Lotta Dickman, intensivvårdssjuksköterska på Södersjukhuset.

Sjuksköterskor, undersköterskor och läkare har berättat om en svår situation på Sveriges sjukhus. Fackförbunden inom vården vill se en förändring – från politiskt håll.

Carina Hansen, sjuksköterska på Södersjukhuset och huvudskyddsombud för Vårdförbundet, menar att politikerna i region Stockholm inte tar sitt ansvar och inte ger resurser som akutsjukhusen behöver för att bedriva vård.

– Tar man inte hand om personalen och ser till att den stannar kvar och har en bra arbetsmiljö, då kommer vi sitta i en situation som blir mer och mer ansträng och mer och mer kritisk, säger Carina Hansen.

Talar inte samma språk

Under sjuksköterskestrejken 2008 ansågs patientsäkerheten vara hotad. Enligt Carina Hansen var det då ett ganska fåtal platser som drogs ner – som i dagens läge är mångdubbelt.

– Men de fastställer att patientsäkerheten inte är hotad. Patientsäkerheten är ett begrepp som uppenbarligen inte har en konsensus i vad det står för. Det är en grundproblematik också, att vi inte talar samma språk när vi diskuterar, varken om patientsäkerheten eller om en god arbetsmiljö. Men arbetsmiljön är ytterst ansträngd och politikerna tar inte sitt ansvar i Stockholm, säger Carina Hansen.

– Patientsäkerheten är inte bara hotad, den är minskad. Det lyssnar inte politikerna på, säger Lotta Dickman, intensivvårdssjuksköterska på Södersjukhuset.

”Ohållbart”

Södersjukhuset måste spara 300 miljoner kronor i år. De gör det bland annat genom att vikariat inte förlängs och vikariestopp.

Varslet mot vårdpersonal på både Södersjukhuset och Danderyds sjukhus togs tillbaka, men sjuksköterskorna ser inte varslet som det största problemet.

– Problemet är de besparningspaket och åtgärdsprogram som kommer av besparningarna. Det kommer fortsätta att öka arbetsbelastningen ännu mer till något ohållbart, säger Carina Hansen.

Jonas Sjöstedt var under onsdagen på plats på Södersjukhuset för att träffa vårdpersonal.

– De är under en otrolig press. De har jättemycket övertid, vårdplatserna räcker inte till för att det fattas personal och att de är oroliga för patientsäkerheten. Det är många ogenomtänkta och ibland panikartade neddragningar, för att regionerna saknar pengar, säger Jonas Sjöstedt.


LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:

Reportage & Granskning

Brott i Sverige  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.