Enligt ett vittne ska rånet ha inträffat i ett bostadsområde i centrala delarna av Åkersberga. Foto: LäsarbildEnligt ett vittne ska rånet ha inträffat i ett bostadsområde i centrala delarna av Åkersberga. Foto: Läsarbild

Enligt ett vittne ska rånet ha inträffat i ett bostadsområde i centrala delarna av Åkersberga.

 Foto: Läsarbild
LiseLotte Divelli var på väg till centrum när hon mötte en väktare.LiseLotte Divelli var på väg till centrum när hon mötte en väktare.

LiseLotte Divelli var på väg till centrum när hon mötte en väktare.

Värdetransport rånades med yxa

Publicerad

Två gärningsmän rånade på onsdagseftermiddagen en värdetransport med kontanter i Åkersberga, norr om Stockholm.

Förövarna ska ha varit beväpnade med yxa och hotat vakterna.

– När rånarna springer till sin egen bil håller ena killen på att ramla och tappa väskan, säger ett vittne på platsen, som fångade flyktbilen på video.

Den svarta BMW:n som användes hittades senare utbränd på en parkeringsplats.

Polisen fick larm om händelsen vid 13:20. De två gärningsmännen ska då ha lämnat platsen i en mörk stadsjeep, av märket BMW. Den hittades senare sönderbränd i området Grandalen.

Polisen vet i nuläget inte hur rånarna flydde därefter.

Polisen spärrade under eftermiddagen av flera vägar och man har bland annat haft insatser på E18 i höjd med Ekhagen och länsväg 265 vid Törnskogstunneln.

– Förövarna uppfattades vara ca 175 långa, normalt byggda och svart klädda. De var inte maskerade, skriver polisen i en händelserapport.

Beväpnade med yxa

En man och hans fyraåriga dotter blev vittnen till händelsen, som inträffade i de centrala delarna av Åkersberga, Österåkers kommun.

– De två rånarna kommer springandes mot mig och min dotter. Vi försökte ta oss därifrån. Då sprang rånarna mot vakterna och började skrika och hota dem, säger pappan.

Han försökte då ta sig undan med sin dotter, och missade därför delar av händelseförloppet. När de tittade upp såg han att de var på väg mot flyktbilen, med väska och ett tillhygge.

Enligt polisen hade rånarna en yxa.

– När rånarna springer till sin egen bil håller ena killen på att ramla och tappa väskan.

Personalen, en man och en kvinna, ska ha klarat sig fysiskt oskadda.

– De var mycket skärrade. En av dem var helt förstörd, säger pappan.

Värdetransporten tillhörde företaget Loomis och transporterade kontanter.

– Tyvärr har vi blivit vana genom åren så vi har bra krisberedskap för det där. Det är en del av vår verksamhet, säger Patrik Lundgren, säkerhetschef på Loomis.

"Vakten såg kolugn ut"

LiseLotte Divelli bor i området och var på väg till centrum strax efter klockan 13, när hon mötte en väktare.

– Jag måste ha gått förbi strax innan det hände. Vakten såg kolugn ut. Det är skrämmande, säger hon.

LiseLotte Divelli har tidigare begått brott, något hon också skrivit böcker om, och menar att det kändes att något var på gång i luften.

– Det låter lustigt att säga det, men det hördes inget och det syntes inget. Därför blev jag lite uppmärksam, säger hon och berättar att det är poliser överallt på platsen.

Jakten på de båda rånarna pågick även sent på onsdagskvällen

Polisen efterlyser uppgifter från allmänheten om händelsen, på telefonnumret 114 14.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag