Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vården glömde bort Bo, 77 – på toaletten

Mattias Bexander, 24, hittade sin morfar på vårdcentralens toalett. Då hade han varit där i sex-sju timmar. Foto: Privat
Celina Bexander, 25. Foto: Privat
Boo vårdcentral utanför Stockholm skärper nu sina rutiner. Foto: Google

Bo, 77, åkte med färdtjänst till Boo vårdcentral utanför Stockholm – men somnade på vårdcentralens toalett och glömdes kvar vid stängning.

Nu skärper vårdcentralen sina rutiner.

– Nu gick det bra till slut men det kunde ha gått mycket sämre, säger Mattias Bexander, 24, som till slut hittade sin morfar på toaletten.

Bo, 77, hämtades vid 10.45-tiden förra måndagen av färdtjänsten för att besöka Boo vårdcentral utanför Stockholm, som Nacka-Värmdö-Posten var först med att berätta.

När han inte hörde av sig efteråt blev hans anhöriga oroliga. Vid 17-tiden åkte hans dotter till vårdcentralen. 

– Hon fick höra i receptionen att han inte var kvar utan hade gått därifrån vid lunchtid. De sa att de hade kontrollerat alla toaletter och att det var rutin, säger Celina Bexander, 25, barnbarn till Bo.

Celina ringde till olika sjukhus i Stockholm och även färdtjänstbolaget.

– Jag fick höra att han bara hade åkt en resa, resan till vårdcentralen.

Städerska öppnade upp vårdcentralen

Samtidigt åkte andra anhöriga till vårdcentralen och fick igen höra att personalen hade kontrollerat alla toaletter.

Vid 18-tiden kom Celinas kusin Mattias dit. Det var stängning men han hittade en städerska i byggnaden som bara kunde spanska och lyckades med Googles översättningsverktyg förklara att han letade efter sin morfar. När städerskan öppnade upp upptäckte Mattias att en av toaletterna var låst inifrån. 

– Jag jobbar som hantverkare och tog fram en kniv ur byxorna och fick upp låset. Jag slet upp dörren och då satt morfar på toaletten och sov. Han vaknade till och jag blev bara så lättad att han var vid medvetande. 

Bo var väldigt utmattad men somnade när han kom hem och behövde ingen vård. Hans anhöriga vill ge en stor eloge till städerskan. 

– Utan henne hade vi inte kommit in. Man vet inte vad som hade kunnat hända. Han hade ju varit borta i sex-sju timmar. Det är väldigt dåligt att de sa att de hade tittat igenom toaletterna när de inte hade det, säger Mattias.

Vårdcentralen skärper rutinerna

Vårdcentralens chef Lena Pomerleau säger till Nacka-Värmdö-Posten att Bo är välkänd av dem och normalt efter varje besök sitter utanför och vänta på färdtjänsten. Hon berättar att han inte hade bokat någon färdtjänst från vårdcentralen och att det dröjt innan han rapporterats saknad.

En i personalen ansvarar att gå igenom lokalen innan stängning.

– Den personen såg att en av toaletterna var låsta, men uppfattade att det var någon från personalen som var där inne, men fick inget gensvar. Den som kontrollerade borde ha gått tillbaka och säkerställt att toaletten sedan var tom. Att det inte skedde ser vi allvarligt på, säger Lena Pomerleau till Nacka-Värmdö-Posten och menar att man nu alltid ska kolla att alla toaletter är upplåsta.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!