Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Värdelös – och olaglig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
OGILTIG EXAMEN. Sven Otto Littorins diplom från det svartlistade fejkuniversitetet är helt värdelöst. "Det går inte ens att använda för att bli lågstadielärare", säger bedrägeriexpert Allen Ezell. Men Sven Otto Littorin tänker inte ta bort den tvivelaktiga utbildningen från meritlistan.
Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

I USA kan Sven Otto Littorin gripas av polis för att han påstår sig ha en mastersexamen från Fairfax University. 

Diplomet från det svartlistade fejkuniversitetet är helt värdelöst - och olagligt. 

- Han kan inte ens använda det för att bli lågstadielärare utan att bli gripen, säger Allen Ezell, bedrägeriexpert och före detta FBI-agent.

1986 startade britterna Alan Jones och Malcolm Large en distansutbildning, Fairfax university, i den amerikanska delstaten Louisiana.

 Till sin hjälp tog de John Bear, en av världens främsta experter på distansutbildningar och författare till flera böcker på området.

 Han märkte genast att något var skumt.

 – De hade aldrig något campus. Jones drev hela universitetet från sitt kontor i England, säger John Bear till Expressen.

 Men de skulle få problem. Reglerna för delstatens universitet skärptes i slutet av 90-talet.

 Fairfax var tvungna att bli ackrediterade av ett statligt råd i Washington, Distant Education and Training Council, DETC.

 – Rådet tar alltid en snabbtitt först på verksamheten. Om de inte gillar vad de ser, då får man inte ens ansöka. Fairfax var en av få skolor som aldrig fick lämna in sin ansökan, säger John Bear.

 Fairfax university flyttade sin adress till Cayman Islands och blev så småningom svartlistat i flera delstater.


Utbildningen helt värdelös

 Deras ställning som icke ackrediterade gör att en utbildning från Fairfax är helt värdelös. Om Sven Otto Littorin skulle använda sin mastersexamen från Fairfax skulle det dessutom vara ett lagbrott i flera amerikanska delstater.

 – Det är ett flertal stater som har lagar om icke ackrediterade skolor. Om han söker ett jobb i Oregon kan han bli gripen av polisen, säger Allen Ezell, bedrägeriexpert och före detta FBI-agent.

 Michigan, Illinois, Alaska, Texas och New Jersey är andra delstater där det är olagligt att använda en examen från ett universitet som inte är ackrediterat av DETC.

 Allen Ezell Han ledde på 90-talet en stor FBI-operation mot bluffskolorna. Den ledde till att ett 20-tal sådana skolor fick stänga sin verksamhet.

 Han är förvånad över att en svensk minister öppet skyltar med sin ogiltiga mastersexamen.


”Att han vågar”

 – Man kan inte ens använda det för att bli lågstadielärare. Och här har du en minister som skyltar med utbildningen på regeringens hemsida. Att han vågar, säger Ezell.

 Men Sven Otto Littorin tänker inte ta bort den tvivelaktiga utbildningen från meritlistan.

 – Han har ingen anledning att ändra sitt CV. Han hade ingen anledning att misstro det här universitetet under den tiden han läste där, säger Littorins presssekreterare Fredrik Östbom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.