Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är de bästa och sämsta vårdcentralerna där du bor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Vinnarteam. Personalen på Backe hälsocentral får toppbetyg av sina patienter och är bäst i landet. Bakre raden: Olov Nilsson, distriktsläkare; Annette Norén, medicinsk sekreterare; Anna-Märta Gunneriusson Vermelin, distriktssköterska; Gertrud Hitterdahl, undersköterska; Anette Andersson Kroon, medicinsk fotvård. Främre raden: Sara Thelin sjukgymnast och Jessica Tjärnberg, distriktsköterska.
Foto: Monika Lundgren
Nöjd. Kontinuitet, att vårdcentralen får behålla sin personal och patienterna får träffa samma läkare, är viktigt för det höga betyget, berättar Monika Lundgren, verksamhetschef vid Backe hälsocentral.

Åtta av tio svenskar är nöjda med sin vårdcentral. 

Men variationen är stor inom de olika landstingen. 

Backe hälsocentral i Jämtland får högst betyg i landet av patienterna, enligt ny statistik. 

– Vi är flexibla. Behövs det kan vi klämma in en tid samma dag. Det är behovet som avgör, säger chefen Monika Lundgren.


På grund av tekniska problem hos SKL saknas uppgifter helt för landstingen i Kalmar och Värmlands län.

De flesta svenskar är nöjda med sin vårdcentral. Det visar en ny enkätundersökning som besvarats av cirka 78 000 svenskar. Sveriges kommuner och landsting, SKL, står bakom enkäten som skickas ut med brev till patienter som besökte en vårdcentral förra året.   

Enligt Martin Midboe, handläggare på SKL, finns inga större skillnader mellan stad och landsbygd. Däremot är skillnaderna stora mellan olika vårdcentraler i samma landsting. Tidigare analyser har också visat att mindre vårdcentraler generellt sett får bättre betyg av patienterna än större enheter. 

Så läser du listan

 I listan ser du hur stor andel av de svarande i procent som gav positiva omdömen om sin vårdcentral i de sju frågekategorierna i ”Nationell patientenkät” 2017, som samordnas av Sveriges kommuner och landsting. 

 Frågekategorierna är i sig baserade på ett genomsnitt av andelen i procent som svarat positivt på antal frågor inom följande områden:

1 Helhetsintryck.

2 Emotionellt stöd. 

3 Delaktighet/involvering.

4 Respekt/bemötande.

5 Kontinuitet/koordinering.

6 Information/kunskap.

7 Tillgänglighet.

Totalt omdöme. Expressen har själva räknat ut ett genomsnitt av hur stor andel i procent som svarade med ett positivt omdöme i alla sju frågekategorierna. Om vårdcentralen ligger över medianvärdet 78 markeras det med grönt. Om värdet ligger under medianen markeras detta med rött.

På grund av tekniska fel hos SKL saknas uppgifter helt för landstinget i Kalmar län och landstinget i Värmland. Resultatet för dessa vårdcentraler beräknas komma först till sommaren.


Förkortningar: Vc=Vårdcentral, Hc=Hälsocentral

Backe hälsocentral är bästa vårdcentralen

Backe hälsocentral i Jämtland får bäst betyg av alla vårdcentraler i hela landet. Hälsocentralen brukar ligga i topp i SKL:s mätningar. Backe är en vårdcentral av det mindre formatet, med två distriktsläkare anställda. Där jobbar också distriktssjuksköterskor, undersköterskor, medicinsk sekreterare, sjukgymnast, fotvårdare, psykolog, barnmorska och städare. 

– Alla medarbetare gör ett fantastiskt arbete, jobbar åt samma håll och alla professionerna är jätteviktiga, säger enhetschefen Monika Lundgren. 

God kontinuitet, att patienterna får möta samma vårdpersonal, bra tillgänglighet och bemötande ligger bakom det höga betyget. 

– Vi kan ordna en läkartid snabbt om det behövs. Sen känns det positivt med regiondriven vård, det är ordning och reda och blir det plus går pengarna tillbaka till vården, säger Monika Lundgren. 

Vad är viktigast när du besöker vårdcentralen?

Inger Carlsson, 82, pensionerad fru, Jönköping: Jag har så mycket krämpor och mediciner, så viktigt för mig är hur mycket tid de tar för mig och hur länge jag kan prata med doktorn. Jag gick 30 år hos min förra läkare, sedan när han slutade rekommenderade han en ny till mig som jag går hos nu. För mig är det verkligen viktigt att jag får komma till samma.
Foto: JOHANNA SVENSSON
Andrea Morgner, 43, sjuksköterska, Jönköping: Ett bra bemötande. Uppföljande kontroller från läkaren eller sjuksköterskans sida. Att man känner sig trygg och att man får svar på sina värden och kontroller ganska så omgående, i alla fall inom en vecka.
Foto: JOHANNA SVENSSON
Hans Ingelsten, 70, pensionerad busschaufför, Taberg: Kontinuitet med läkare är viktigt. Jag har följt min läkare genom tre vårdcentraler, hon är så duktig så jag följer efter om hon byter arbetsplats. Det ska även vara smidigt med parkering och smidigt att komma åt tider.
Foto: JOHANNA SVENSSON
Inge Carlsson, 82, pensionerad trafik-planerare, Huskvarna: Det ska vara lättillgängligt. Jag vill inte ha någon ny läkare som inte vet vad jag lider av, utan samma läkare. Och det ska finnas jourcentral. Där jag bor, i Huskvarna, bor det 30 000 invånare, men vi tvingas att åka in till Jönköping för jourcentral.
Foto: JOHANNA SVENSSON
Gunilla Hullegård, 70, pensionerad lärare, Nässjö: Trevlig personal och ett bra bemötande. Både i telefon och när man ses. Och det är oerhört viktigt med samma läkare, det ger trygghet. När jag följer med min mamma till läkaren tycker jag om att det är så vacker där, att de har smyckat med blommor, även att det är konstgjorda blommor. Ofta känner man tyvärr att personalen mår dåligt av tidspressen som de har. Det behövs mer personal.
Foto: JOHANNA SVENSSON

Vårdcentralerna med högst total-omdömen

Backe hälsocentral, Strömsund 96

Distriktssköterskemott. Blidö, Norrtälje 96

Äppelvikens läkarmottagning, Bromma 95

Djursholms Doktorn, Danderyd 94

Öregrunds vårdcentral, Östhammar 94

Tranehälsan, Tranemo 94

Vård- Hälsocentralen Falken, Uppvidinge 93

Vidar Vårdcentral, Södertälje 93

Kälarne hälsocentral, Bräcke 93

Lövångers hälsocentral, Skellefteå 93


Totalt omdöme. Expressen har räknat ut ett genomsnitt av hur stor andel i procent som svarade med ett positivt omdöme i alla sju frågekategorierna i ”Nationell patientenkät” 2017.


Vårdcentralerna med lägst total-omdömen

Balderkliniken, Åmål 47

Väla Hälsocenter, Helsingborg 49

Nossebro vårdcentral, Essunga 51

Hälsocentralen Kramfors, Kramfors 55

Haparanda hälsocentral, Haparanda 55

Hälsocentralen Sollefteå, Sollefteå 55

Österåkersdoktorn, Österåker 57

Hallsbergs vårdcentral, Hallsberg 57

Familjeläkarna Vaxholm, Vaxholm 57

Älvsbyns hälsocentral, Älvsbyn 57

Bergsjö Din hälsocentral, Nordanstig 57


Totalt omdöme. Expressen har räknat ut ett genomsnitt av hur stor andel i procent som svarade med ett positivt omdöme i alla sju frågekategorierna i ”Nationell patientenkät” 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.