Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vårdcentral stängde – misstänkte mässling

En vårdcentral i Västerås stängde under måndagsförmiddagen efter misstankar om mässlingsmitta. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mässlingutslag. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: WIKIMEDIA COMMONS / WIKIMEDIA COMMONS

En vårdcentral i Västerås stängde under måndagsförmiddagen efter misstankar om mässlingsmitta. Vårdcentralen väntar nu på provsvar om den misstänkta smittan, skriver Vestmanlands Läns Tidning. 

En patient besökte Capio vårdcentral på Vallby i Västerås tidigt under måndagsförmiddagen.  Patienten hade bland annat utslag och feber – symtom som kan tyda på mässling. Eftersom personalen befarade mässlingsmitta beslöt vårdcentralen att stänga igen verksamheten fram till klockan 14. 

 

LÄS ÄVEN: Smittskyddsläkare svarar på 10 frågor om mässlingen

 

Vårdcentralen har nu tagit prover för att utreda den misstänkta smittan.

– Vi har följt alla riktlinjer som smittskyddet har och väntar på provsvar, säger Margareta Bjurström, tillförordnad verksamhetschef vid Capio vårdcentral på Vallby, till VLT.

Andra patienter kan ha smittats

Under vintern har flera fall av mässling uppdagats i Västsverige. Den 10 december konstaterades det första fallet av mässlingen i Göteborg. Sedan dess har ytterligare en handfull smittats. 

Eftersom sjukdomen är mycket smittsam finns en risk att andra patienter på vårdcentralen kan ha fått den, om det skulle visa sig vara mässling.

– Alla patienter som kan vara berörda är kontaktade, sedan kommer vi att agera utifrån vilket provsvar vi får, säger Margareta Bjurström till VLT.

 

LÄS ÄVEN: Mässlingen kan ha spridit sig  – nytt misstänkt fall i Västerbotten

 

Stängningen varade bara några timmar. Under måndagseftermiddagen lade vårdcentralen ut ett meddelande på sin hemsida där de berättade att de har öppet som vanligt igen.

Provsvaret kommer dock först under onsdagen, enligt smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!