En vårdcentral i Västerås stängde under måndagsförmiddagen efter misstankar om mässlingsmitta. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEn vårdcentral i Västerås stängde under måndagsförmiddagen efter misstankar om mässlingsmitta. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En vårdcentral i Västerås stängde under måndagsförmiddagen efter misstankar om mässlingsmitta. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: JOHN G. MABANGLO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mässlingutslag. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: WIKIMEDIA COMMONS / WIKIMEDIA COMMONSMässlingutslag. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: WIKIMEDIA COMMONS / WIKIMEDIA COMMONS
Mässlingutslag. Bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: WIKIMEDIA COMMONS / WIKIMEDIA COMMONS

Vårdcentral stängde – misstänkte mässling

Publicerad

En vårdcentral i Västerås stängde under måndagsförmiddagen efter misstankar om mässlingsmitta. Vårdcentralen väntar nu på provsvar om den misstänkta smittan, skriver Vestmanlands Läns Tidning. 

En patient besökte Capio vårdcentral på Vallby i Västerås tidigt under måndagsförmiddagen.  Patienten hade bland annat utslag och feber – symtom som kan tyda på mässling. Eftersom personalen befarade mässlingsmitta beslöt vårdcentralen att stänga igen verksamheten fram till klockan 14. 

 

LÄS ÄVEN: Smittskyddsläkare svarar på 10 frågor om mässlingen

 

Vårdcentralen har nu tagit prover för att utreda den misstänkta smittan.

– Vi har följt alla riktlinjer som smittskyddet har och väntar på provsvar, säger Margareta Bjurström, tillförordnad verksamhetschef vid Capio vårdcentral på Vallby, till VLT.

Andra patienter kan ha smittats

Under vintern har flera fall av mässling uppdagats i Västsverige. Den 10 december konstaterades det första fallet av mässlingen i Göteborg. Sedan dess har ytterligare en handfull smittats. 

Eftersom sjukdomen är mycket smittsam finns en risk att andra patienter på vårdcentralen kan ha fått den, om det skulle visa sig vara mässling.

– Alla patienter som kan vara berörda är kontaktade, sedan kommer vi att agera utifrån vilket provsvar vi får, säger Margareta Bjurström till VLT.

 

LÄS ÄVEN: Mässlingen kan ha spridit sig  – nytt misstänkt fall i Västerbotten

 

Stängningen varade bara några timmar. Under måndagseftermiddagen lade vårdcentralen ut ett meddelande på sin hemsida där de berättade att de har öppet som vanligt igen.

Provsvaret kommer dock först under onsdagen, enligt smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Relaterade ämnen
Marielle Theander Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag