Vårdare våldtog flicka på hvb-boende

Foto: GÖRAN SANDSTEDT / SKARABORGS TINGSRÄTT

En man har stått åtalad för att ha våldtagit en 15-årig flicka när han jobbade som vårdare på det hvb-hem i Skaraborg som hon bodde på.

Enligt åtalet ska våldtäkterna ha ägt rum bland annat i personalens kontor, toalett och sovrum.

I dag dömdes mannen av Skaraborgs tingsrätt till fängelse i fem år, för bland annat flera barnvåldtäkter.

– Det var en annan boende på det här hvb-hemmet som började misstänka att det var något mellan den här vårdaren och flickan. Hon gjorde lite egna efterforskningar och så, och sen bekräftade målsägaren för henne att det var så, berättar åklagare Ylva Lundgren, som lett förundersökningen.

Det var alltså en medboende som anade oråd, och som senare kontaktade hvb-hemmets personal. En polisanmälan upprättades och enligt Ylva Lundgren blev mannen också uppsagd från sin tjänst på boendet.

I slutet av juli åtalades mannen, som är i 55-årsåldern, för att ha våldtagit flickan vid åtminstone 30 tillfällen under hösten 2021 fram till februari 2022. Övergreppen rubriceras som våldtäkt mot barn, trots att flickan var i 15- till 16-årsåldern då de ska ha ägt rum. Detta eftersom mannen anses ha haft tillsyn över, och vårdat, flickan.

I förhör i tingsrätten, vilket sammanfattas i tingsrättens dom, har flickan berättat:

”Hon mår väldigt dåligt över det här och inser nu vad hon varit utsatt för och med om, och hur ofrivilligt allting var eftersom hon bara ville att han skulle gilla henne”.

Så säger lagen

I brottsbalkens sjätte kapitel står det att den som genomför ett ”vaginalt, analt eller oralt samlag eller annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag”, med ett barn under femton år, ska dömas för våldtäkt mot barn. 

Om barnet hunnit fylla 15, men inte 18, och ”är avkomling till gärningsmannen eller står under fostran av eller har ett liknande förhållande till gärningsmannen, eller för vars vård eller tillsyn gärningsmannen ska svara på grund av en myndighets beslut”, räknas det också som våldtäkt mot barn.

Våldtäkterna ska ha skett i personalutrymmen

I åtalet går att läsa att det bland bevisningen finns ett utlåtande från NFC, Nationellt forensiskt centrum, som talar för att mannens sperma hittats på en bäddmadrass i personalens sovrum, där två av de åtalade övergreppen ägt rum. Han misstänks också ha förgripit sig på flickan på personalens toalett, på deras kontor, i bilen, på en parkering, och i hvb-hemmets entré. 

Polisen har också kunnat säkra meddelanden och sms-konversationer mellan flickan och mannen. 

– Mejlen är från tiden efter att han blev uppsagd, och de har väldigt tydlig sexuell karaktär, säger Ylva Lundgren.

Han har alltså fortsatt ta kontakt med henne även efter att han sades upp?

– Ja.

I domen går att läsa att utredningen kunnat visa hur närmare 1 500 sms skickats mellan offret och gärningsmannen under sommaren 2021. Av dem att döma ska det ha framgått tydligt att ”målsäganden söker en fadersfigur att kunna ta med sig på en resa och visa sin hemtrakt för, medan (mannen) alltmer ju längre tiden går, styr in samtalet på en mer intim nivå och uttrycker sådant som att sova på hotellrum, och att han ska värma och krama målsäganden och liknande”.

”Sadistiskt och betvingande våld”

Enligt domen har mannen, som tidigare är ostraffad, nekat till samtliga gärningar. Tingsrätten var av en annan uppfattning, och dömde honom i dag till fem års fängelse, för våldtäkt mot barn vid ett okänt antal tillfällen, sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Mannen menar att inget av de sexuella övergrepp som tas upp i åtalet har ägt rum. ”Han håller med om att han i mailen använt ett olämpligt språk”, står det i domen. I utredningen har polisen hittat bilder och filmer på mannens telefon, där offret syns i sexuella och avklädda situationer, men mannen menar att han fick dem skickade till sig av flickan efter att hon blivit utsatt för en våldtäkt på sin skola. Varför han döpte namnet på mappen i mobilen till ”Kinkyxx” har han ”ingen aning om”.

Mannens berättelse ändrar inte tingsrättens tilltro till flickans uppgifter, och man anser att bevisningen i kombination med hennes berättelse gör det otvivelaktigt att övergreppen ägt rum.

Tingsrätten har i bestämmandet av strafflängd tagit i beaktning att övergreppen i några fall ”haft inslag av visst sadistiskt och betvingande våld”, att åldersskillnaden varit synnerligen stor mellan offret och gärningsmannen, och att mannen haft ett ansvar att skydda och vårda flickan, och ”haft god kännedom om målsägandens svåra situation”. 

Vi har sökt mannens advokat, som inte gått att nå. 

TV: Så säger lagen om våldtäktsbrott

Så ser lagen kring våldtäkt ut i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.