Vårdare på Hall avskedas efter Tony Olssons rymning

Publicerad
Uppdaterad
En 28-årig vårdare på Hall kände till att Tony Olsson och Daniel Maiorana tänkte rymma från fängelset 2004.
Trots det sa han ingenting till sina chefer.
Kriminalvården har nu avskedat mannen.
Vårdaren visste att den spektakulära rymningen planerades och att vapen hade smugglats in på fängelset. Men 28-åringen höll tyst. Varken närmaste chef, säkerhetsansvarig eller anstaltsledningen informerades om vad som höll på att hända.
Mannen, som sedan tidigare är ostraffad, dömdes 2006 för tjänstefel och böter. Han har nu avskedats från Hall med omedelbar verkan.

Greps kort efter rymningen

Det var den 28 juli 2004 som Daniel Maiorana, Tony Olsson, Alfred Sansiviero och Mahmoud Amaya rymde från Hall. Samtliga fyra fångades in inom loppet av några dagar i närheten av Grindsjön i Södermanland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag