Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårdanställdas protest: ”Det kommer dö fler”

"Storvarsel och omorganisationer blev droppen som fick bägaren att rinna över".
Bilder från protesten i Stockholm under lördagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från protesten i Stockholm under lördagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilder från protesten i Stockholm under lördagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varslet i sjukvården fick på lördagen flera tusen personer att gå ut i en gemensam protestmarsch i Stockholm. 

En av dem var tidigare ambulanssjuksköterskan Christina Sundqvist som till slut lämnade landstinget på grund av den ohållbara situationen. 

– Det kommer att dö fler patienter på grund av neddragningarna och det vill vi ju inte, det är därför vi ser alla människor här. 

En lång orm av människor marscherade under paraplyer i regnet genom Stockholm på lördagen. Totalt 3 000 personer hade gett sig ut i det så kallade ”Sjukvårdsupprorets sjukvårdsmarsch” för att protestera mot situationen inom vården i allmänhet – och i synnerhet mot de stora varslen som nu hotar de tre akutsjukhusen i Stockholm. Över tusen anställda kan behöva sägas upp och frustrationen bland vårdanställda är stor – och många gick själva i marschen. 

En av de som var på plats var tidigare ambulanssjuksköterskan Christina Sundqvist, som var där för att stötta sin dotter som är barnläkare inom landstinget. Själv lämnade hon landstinget för flera år sedan när situationen blev ohållbar för henne. 

– Jag tröttnade på att jobba 12 timmar utan att äta eller kissa. 

Christina lämnade jobbet som ambulanssjuksköterska när hon fick nog av arbetssituationen.Foto: Expressen

”Det är helt vansinnigt”

– Det är helt vansinnigt, det är hemskt. Det kommer att dö fler patienter på grund av neddragningarna och det vill vi ju inte, det är därför vi ser alla människor här. Vi måste kämpa. 

Droppen för henne var när hon fick ett specifikt larm, kommer Christina ihåg: 

– Jag får en uttryckning som är långt bort, och vi vet att det inte finns bilar i det distriktet. Vi vet också att tiden är så viktig. När det hände så många gånger kände jag att det inte var värt det.  

Läkaren Amelie Frie om när hon fick höra om varslet: ”Först blev man ganska uppgiven, och sedan blev jag förbannad. Under de tio åren som jag jobbat inom akutsjukvården försämrats, patientsäkerheten har hotats på regelbunden basis och vi har inte resurser för de allra sjukaste.”
Lovisa, läkare: ”Jag tycker att det är dåliga beslut och att politikerna som sitter vid makten borde få sparken, för sköter man inte sitt jobb ska man få sparken.”
Matilda Tyrén, läkare. ”Jag tycker att det är helt galet med den arbetsmiljön som redan råder. Jag blev inte förvånad, med tanke på hur den ekonomiska styrningen sett ut, men man blir fruktansvärt arg.”

Hör Christina berätta om när hon fick nog av situationen: 

Christina sa upp sig till slut.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.