Stockholms sjukvårdsupprop har samlat över 19 000 sjukhusanställda. De berättar om sin arbetssituation som beskrivs som ett kaos.
Hundratals vittnesmål har lämnats och i en serie korta filmer har vårdanställda intervjuats om sjukvården i Stockholm.
ST-läkaren Lis Abazi berättar om ett anonymt vittnesmål som tar upp vårdplatsbristen i Sverige:
”Vi hamnade i en situation där vi hade tre patienter var, som alla behövde läggas in. Till vårt förfogande hade vi två vårdplatser att fördela patienterna på”, säger han i filmen.
Vårdpersonalen kom fram till att de var tvungna att välja vilka av de sex patienter som skulle få de två platserna.
”Två timmar senare så dör en av patienterna som inte har fått plats på akuten.”, återberättas vittnesmålet av Lis Abazi, som arbetar med narkos och intensivvård.
Kaotisk utveckling
– Vittnesmålet är inte så unikt. Det finns många fler liknande situationer där man är tvungen att välja vilka som ska få vårdplatsen, säger Lis Abazi.
Lis Abazi, som arbetat på bland annat Danderyds sjukhus och Karolinska institutet, pratar om den kaotiska utvecklingen på akuten – som fanns redan när han examinerades 2014.
– Redan då så förekom det att folk blev liggandes och övernattade på akuten, trots att de behövde en vårdplats.
Han förklarar situationen som ett tetrisspel, där vårdplatser saknas, operationstider inte finns, patienter som läggs på uppvakning och hela logistiken inom vården försvåras.
– Det krävs ett visst antal platser för att det ska kunna rulla på, och det finns inte. Det finns så klart delar inom sjukvården som fungerar bra, men det finns enorma problem som skapar stora konsekvenser
Demonstration för att få ut budskapet
Det var på Facebook som kampanjen startade och nu har flera tusen vårdanställda samlats för upproret.
Vårduppropet har nu planerat en patientsäkerhetsmarsch den 29 mars, både för allmänheten och för vårdpersonal. De samlar även in påskrifter från allmänheten för att få till stånd en förändring.