Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vardagslivet i Paris åter förvandlat till en mardröm

Hör röster från världsstaden som tappat sin romantik.
Efter klockan nio på kvällen råder utegångsförbud i staden.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Paris gator är tomma efter det nyligen införda utegångsförbudet.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Öde vid Eiffeltornet efter utegångsförbudet.Foto: KRISTOFER SANDBERG
”Jag tror inte att någon kommer att få uppleva Paris så här någonsin igen”, säger Nikolina Rudemo från Stockholm.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Efter klockan nio är det tomt på Champs-Elysées och vid Triumfbågen.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Tomma gator i Paris efter klockan nio.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Nikolina Rudemo från Stockholm.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Nikolina Rudemo från Stockholm.Foto: KRISTOFER SANDBERG
1 / 9

PARIS. Samtidigt som ”Emily in Paris” gör succé på Netflix har pandemin på nytt förvandlat verkligheten i den franska huvudstaden till en mardröm. Efter klockan nio på kvällen råder numera utegångsförbud. 

– Det känns instängt. Jag fyller 20 år om en månad vilket är något jag normalt sett gärna hade velat fira, säger Nikolina Rudemo från Stockholm, au pair i Paris.

President Emmanuel Macrons tv-framträdande i förra veckan påminde många fransmän om det tv-sända tal han gav i början av pandemin.

– Vi befinner oss i krig, sade President Macron i mitten av mars.

Nu har sju månader gått sedan Macron införde totalt utegångsförbud och – och Paris har återigen börjar stänga ner. Frankrike har drabbats av coronavirusets andra våg. I helgen infördes utegångsförbud efter klockan nio på kvällen i Paris och flera andra franska storstäder. Totalt 20 miljoner fransmän berörs av det nya utegångsförbudet, som trädde i kraft natten mellan fredag och lördag. Numera måste fransmännen fylla i papper om de ska lämna hemmet under kvälls- och nattetid.

Så många som 12 000 extrainsatta poliser och gendarmer (militärer med polisbefogenheter) har fått i uppgift att se till att utegångsförbudet följs. De som inte efterföljer förbudet riskerar böter på 135 euro. Stoppas man fler gånger riskerar man upp till sex månaders fängelse, samt böter på 3 750 euro.

”Att se tomma gator här känns väldigt konstigt”, säger 18-åriga Grace Halliday från Edinburgh.Foto: KRISTOFER SANDBERG

Det är en bild i stark kontrast till den nya Netflix-serien ”Emily in Paris”, i vilken man kan se vackra uppklädda människor på exklusiva restauranger och cocktailpartyn.

– Det är en väldigt romantiserad version av Paris skulle jag vilja säga. Det har varit en del reaktioner från Parisbor om serien, det är verkligen inte en exakt beskrivning av livet i staden, säger Grace Halliday, 18, från Edinburgh, som är au pair i Paris sedan två månader tillbaka.

Hur skulle du vilja beskriva Paris nu?

– Det är definitivt surrealistiskt. Jag tror inte att någon kommer att få uppleva Paris så här någonsin igen. Att se tomma gator här känns väldigt konstigt.

Svenska Nikolina Rudemo, som snart fyller 20, jobbar som au pair i en annan familj i staden. Hon håller med:

– Det känns såklart tråkigt att man inte får gå ut efter nio, det känns instängt. Men jag förstår om det är nödvändigt. Nu sedan barer och restauranger stängt på kvällar så har jag stannat hemma. Så det är lite begränsande.

Grace Halliday och Nikolina Rudemo tycker att situationen känns instängd.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Återigen har den redan ansatta hotell- och restaurangbranschen drabbats extra hårt av pandemin. Simon Challopain arbetar på restaurangen La Favourite i Paris fjärde arrondissement. Han beskriver hur gatorna är tomma redan innan utegångsförbudet träder i kraft. Turisterna saknas helt.

– Det är väldigt jobbigt just nu. Vår restaurang får in mindre än hälften av vår vanliga inkomst, det är svårt. Vanligtvis har Paris ett väldigt aktivt kvälls- och nattliv, så vi känner inte längre igen vår stad. Det är stressande på jobbet men också privat, berättar han.

Simon Challopain arbetar på restaurangen La Favourite i Paris.Foto: KRISTOFER SANDBERG

Allt fler hemlösa i Paris

Samtidigt syns allt fler hemlösa i staden, en grupp som också drabbats mer än övriga Parisbor. Ungefär 40 procent av Paris hemlösa har drabbats av corona. Genomsnittet i staden ligger på 12 procent, enligt Jean-François Delfraissy, chef för det vetenskapliga rådet i Frankrike.

Hur framtiden ser ut vågar Parisbon Simon Challopain inte sia om.

– Vi är deprimerade. Vi kan inte jobba som vanligt och vi kan inte längre leva vårt privatliv som vi vill. Jag har ingen aning om vi kommer att överleva detta.

”Det är väldigt annorlunda mot vad jag hade tänkt mig”, säger Signe Eriksson, 18, från Norrköping (till vänster). Tillsammans med Andréa Müllner, 19, från Stockholm, läser hon gymnasiet på svenska skolan i Paris.Foto: KRISTOFER SANDBERG
Andréa Müllner, 19, från Stockholm.Foto: KRISTOFER SANDBERG

Signe Eriksson, 18 år, från Norrköping och Andréa Müllner, 19 år, från Stockholm läser båda sista året på gymnasiet på svenska skolan i Paris. 

– Utegångsförbudet påverkar mest våra helger, säger Andréa.

– När jag sökte hit i november fanns inte ens corona, så det är väldigt annorlunda mot vad jag hade tänkt mig. Jag är ändå glad att vi inte sattes i karantän. Det här hänger över oss hela tiden. Nu är det extra nödläge så de kan göra drastiska ändringar, säger Signe.

”Emily in Paris” en stor snackis efter succén på Netflix.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.