Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vårbynätverkets ledare gripen i Spanien

Flögs till Sverige under veckan.
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: HENRIK JANSSON

Ledaren för det kriminella Vårbynätverket – som befunnit sig i flera dödliga gängkrig – greps i Spanien. 

Under onsdagen häktades han som misstänkt för bland annat förberedelse till mord, människorov och grovt vapenbrott. 

– Vi kommer fortsätta vårt offensiva arbete, säger Susanne Wikland, chef för polisens grova brottsrotel i södra Stockholm. 

Ledaren för Vårbynätverket, en man i 30-årsåldern, i greps nyligen i Spanien, rapporterar polisen. 

Under veckan flögs han hem till Sverige och under onsdagen häktades han som misstänkt för en rad brott som begåtts i Stockholmsområdet. 

Polisen: ”Prioriterat detta nätverk”

Det handlar om förberedelse till mord, människorov, rån, grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till grov utpressning och grovt vapenbrott, uppger polisen.  

– Detta innebär ett genombrott för vårt hårda arbete mot de kriminella nätverken i polisområde Stockholm syd. Vi har under lång tid haft en strategisk inriktning där vi bland annat prioriterat detta nätverk och de aktuella gripandena är nu ett resultat av detta, säger Susanne Wikland, chef för grova brott vid polisen i region Stockholm syd i ett uttalande. 

I september greps flera personer med ledande befattningar i Vårbynätverket – som misstänkta för att under våren ha kidnappat en känd rapartist, förnedrat honom, och sedan försökt pressa honom på miljonbelopp för att inte släppa bilder och klipp från händelsen. 

Kunde gripa ledaren med hjälp av hackad Encrochat

Precis som i flera andra uppmärksammade kriminalfall den senaste tiden har polisen fått hjälp av att fransk polis delat med sig av de kriminellas hackade kommunikation på krypteringsverktyget Encrochat. 

13 personer, varav de flesta tillhör Vårbynätverket, är frihetsberövande sedan tidigare, enligt polisen som menar att fler gripanden är att vänta. 

– I förlängningen hoppas vi att detta ska ge våra medborgare större trygghet och att de kriminella nätverken blir svagare och färre. Vi kommer fortsätta vårt offensiva arbete och arbeta framåtlutat med fokus på våra medborgare, säger Susanne Wikland. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.