Varannan svensk ogillar fildelarlagen

Publicerad
Uppdaterad
Stödet är inte starkt för Ipredlagen som ger upphovsrättsinnehavare rätt att via domstol kräva information om misstänkta fildelare.
Nästan varannan svensk, 48 procent av tusen tillfrågade, anser att lagen är fel medan 32 procent är för den, rapporterar Sifo.
Starkast är motståndet bland unga män, 15–29 år gamla, skriver Svenska Dagbladet. 79 procent av dem säger nej till den nya lagen som börjar gälla den 1 april.
Minst negativa till lagen är människor över 65, 27 procent av dem ogillar den medan 34 procent är för den. 50–54-åringarna ligger nära riksgenomsnittet med 45 procent som avvisar lagen.

Skarp kritik

Lagen upphäver internetoperatörernas tystnadsplikt och efter domstolsbeslut kan de tvingas lämna ut uppgifter som identifierar misstänkta olagliga fildelare. Rättighetsinnehavaren kan sedan kontakta den misstänkte och kräva att denne upphör med verksamheten. Om fildelaren vägrar kan ärendet hamna i domstol.
I debatten om Ipredlagen har kritiken varit skarp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag