Svenskt arbetsliv har förändrats dramatiskt på senare år. Många verksamheter har skurits ned och färre anställda ska göra lika mycket eller mer. Plus att många nu sitter i öppna kontorslandskap, där det lätt kan bli slitningar; någon talar för högt, någon hör dåligt och störs, någon är nyfiken och lyssnar på andras samtal...
– Marginalerna på arbetsplatserna har minskat. Tidigare fanns möjlighet att hålla sig med personer som inte var så effektiva. Nu måste alla fungera. Det kan göra att det blir mer irritation och konflikter mellan kolleger, säger Thomas Jordan, universitetslektor vid Göteborgs universitet. Han har forskat om arbetsplatskonflikter sedan 2000.
"Där syndar svenska chefer"
När tidningen Chef bad sina läsare att beskriva sin svåraste konflikt det senaste året fick man nästan 500 exempel.
Den vanligaste konflikten, som en chef måste ta itu med, är samarbetsproblem mellan två eller fler anställda.
Thomas Jordan säger till tidningen Chef att företagen kan tjäna pengar om cheferna arbetar aktivt för att förebygga och lösa konflikter. Forskning visar att effektiviteten sjunker på en arbetsplats om det finns en olöst konflikt.
Vad ska då chefen göra för att kunna lösa konflikter?
Svaret är enkelt: lära sig att lyssna.
– Där syndar nog svenska chefer ofta i onödan. Det ställer till så mycket skada att inte låta folk ge sin bild av situationen, säger Jordan.